Kabul kamp
Kabul kamp Foto:Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Talibani su danas zvanično zauzeli i Herat, treći najveći grad u Avganistanu. Zastava na lokalnoj policijskoj stanici značila je samo jedno - Talibani prilaze Kabulu i nemaju nameru da se zaustave.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američke i NATO trupe učestvovale su u avganistanskom ratu od njegovog početka 2001. godine. Kada je predsednik SAD Džozef Bajden najavio povlačenje svih jedinica iz Avganistana, a NATO pratio njegov primer, Talibani su videli svoju šansu i čvrsto rešili da je iskoriste. Započeo je njihov veliki pohod, koji će se završiti u glavnom gradu Kabulu.

Današnjim osvajanjem Herata značajno su se približili cilju, obzirom da im je sada otvoren put ka Kabulu.

Pobunjenici se kreću velikom brzinom, skoro svakodnevno zauzimaju nove teritorije, obzirom na to da se američke i NATO trupe povlače iz Avganistana. Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je povlačenje jedinica mora biti gotovo do 1. septembra. NATO savez ubrzo je odlučio da isprati Bajdenom potez i povuče svoju vojsku.

Talibani su odmah krenuli u ofanzivu i uspeli da osvoje čak 11 glavnih gradova za samo nedelju dana. Sada kontrolišu trećinu regionalnih gradova i veći deo severne teritorije.

Prepreka na putu više nemaju, te se nesmetano kreću ka glavnom gradu Kabulu, u kome se hiljade civila kriju od rata.

Američki zvaničnici odlučili su da povuku sve diplomate i zaposlene u ambasadi i izdali hitno upozorenje svojim građanima – napustite Avganistan na bilo koji način.

Aerodrom u Kabulu je strateški nedostižna tačka, jer se nalazi pod stalnom prismotrom Talibana. Plan evakuacije je, kako navode zvaničnici, spreman i pitanje je dana kada će biti aktiviran.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar