Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Nemačka je pozvala svoje građane da napuste Avganistan redovnim letovima što je pre moguće zbog bezbednosne situacije. Nakon žestokih borbi sa vladinim snagama, talibanski borci zauzeli su u četvrtak strateški važan grad Gazni i sada su na manje od 150 km od Kabula.

„Pozivamo sve nemačke državljane u Avganistanu da iskoriste priliku i napuste zemlju redovnim letovima što je pre moguće“, objavilo je ministarstvo spoljnih poslova na svojoj veb stranici.

Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer odbacila je u ponedeljak poziv Berlinu da pošalje svoje trupe nazad u Avganistan nakon što su pobunjenici zauzeli Kunduz, grad u kome su nemačke trupe bile raspoređene više od deset godina.

Nemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Avganistanu posle Sjedinjenih Država i izgubila je više trupa u borbama oko Kunduza nego na bilo kom ratištu od Drugog svetskog rata.

Američke vlasti počele su u četvrtak pripreme za hitnu evakuaciju ambasade u Avganistanu, u slučaju da talibani zauzmu Kabul.

Nakon što su Sjedinjene države u aprilu najavile plan povlačenja do 11. septembra, a članice NATO-a koje su učestvovale u misiji u Avganistanu to prihvatile, u zemlji su ponovo svom žestinom izbili sukobi, a talibani zauzimaju sve veći deo zemlje.

Talibani su uspeli da osvoje 10 glavnih gradova provincija i jedno strateško područje blizu glavnog grada Kabula.

Preuzimanje kontrole nad Gaznijem znači i kontrolisanje autoputa koji povezuje Kabul sa južnim provincijama, gde talibani takođe osvajaju teritorije.

Iako Kabul i dalje nije direktno ugrožen, gubitak Gaznija znači da talibani stežu obruč oko prestonice i da drže dve trećine ukupne teritorije. Zbog toga su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove.

UN su u međuvremenu objavili da je samo prošli mesec u sukobima u pokrajinama Helmand, Kandahar i Herat poginulo i ranjeno oko 1.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar