Boris Džonson Foto: REUTERS/Phil Noble

Boris Džonson podneo je danas ostavku na funkcije lidera Konzervativne partije i premijera Velike Britanije. On je odluku saopštio na konferenciji za medije, ispred kancelarije u Dauning stritu 10.

„Jasno je da je volja parlamentaraca Konzervativne partije da dobiju novog lidera i premijera. Proces izbora treba da počne sada, o čemu ćete biti obavešteni. Novi kabinet je izabran i biće u funkciji sve dok se ne imenuje novi“, rekao je odlazeći premijer na početku govora.

On se zahvalio biračima koji su glasali za njegovu partiju na izborima, a kako ističe, razlog zbog kog se borio da ostane na funkciji nije samo zato što je lično želeo da bude premijer, već i zbog osećaja obaveze prema javnosti.

„Neverovatno sam ponosan na sve što smo uspeli da uradimo. Sproveli smo Bregzit, povratili smo moć u ovu zemlju i predvodili smo čitav Zapad u suprostavljanju Putinu“, kazao je Džonson.

On je narodu Ukrajine poručio da će Velika Britanija nastaviti da im pruža podršku dok god za tim bude bilo potrebe, a zatim se osvrnuo i na svoju situaciju.

„Pokšao sam da ubedim ostale čelnike ove zemlje da je ekscentrično menjanje lidera u ovom trenutku, ali žao mi je što u tome nisam bio uspešan. Bolno je što neću videti razvitak raznih projekata i ideja. Prijatelji u politici, niko nije zamenljiv. Dobićemo novog lidera koji je sposoban da povede ovu zemlju napred“, istakao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Džonson je obećao da će podržati novog premijera, a britanskoj javnosti poručio da je „tužan što napušta najbolji posao na svetu“.

On se zahvalio svojoj supruzi Keri i čitavoj porodici, ali i kabinetu koji je bio uz njega u prethodnom periodu.

„Iznad svega, zahvaljujem se javnosti na privilegiji koju ste mi dali. Želim da znate da ću biti tu sve dok novi premijer ne bude izabran“, zaključio je odlazeći premijer.

Podsetimo, on je danas i zvanično podneo ostavku na funkcije premijera i lidera Konzervativaca nakon što je oko 60 ljudi napustilo njegovu vladu „zbog lošeg vođstva“.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)