Boris Džonson Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Britanski premijer Boris Džonson i zvanično je podneo ostavku na tu funkciju.

Odlazeći premijer je saopštio da će u kabinetu ostati sve dok parlament ne imenuje njegovog naslednika. Procedura izbora novog premijera počinje već sledeće nedelje, o čemu će javnost biti obaveštena.

„Jasno je da je volja parlamentarne većine da Konzervativna stranka ima novog lidera, a zemlja novog premijera. Danas smo imenovali članove kabineta koji će biti na vlasti sve dok se ne imenuje novi premijer“, rekao je Džonson.

On je istakao da je izabran sa najvećom većinom od 1987. godine i najvećim udelom glasova od 1979. godine.

„Tužan sam što moram da napustim najbolji posao na svetu. Čak iako situacija sada deluje sumorno, budućnost Velike Britanije je zlatna“, poručio je on u kratkom govoru.

Ostavke ministara

Oko 60 ministara i članova Džonsonove vlade podnelo je ostavke od utorka do danas. Među njima su i premijerovi ključni ministri Riši Sunak i Sadžid Džavid.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni su istakli da su nezadovoljni Džonsonovim vođstvom, kao i da smatraju da on treba da podnese ostavku zbog brojnih afera.

Još uvek aktuelni premijer u početku je odbijao tu opciju, ističući da je njegov posao da vodi zemlju kroz teške momente.

Međutim, kako je sve veći broj pripadnika njegove partije zahtevao ostavku, Džonson je nerado pristao da se povuče.

Vlast u senci skandala

Džonson je do sada nekoliko puta bio na ivici političkog ambisa zbog različitih afera – „partigejt“, odnosno kršenje korona mera i prisustvovanje zabavama u njegovom kabinetu u Dauning stritu u vreme kada je u zemlji na snazi bio strogi lokdaun koji nije dozvoljavao okupljanje više od dve osobe, zatim spornih troškova renoviranja rezidencije, ali i afera vezanih za njegov privatan život. Na poziciji premijera je od 2019. godine kada je preuzeo tu funkciju od Tereze Mej.

BONUS VIDEO Boris Džonson u poseti Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare