Džordž Flojd, suđenje, sudjenje, policajac, Derek Šovin
Foto: TANJUG/Darnella Frazier via AP/Court TV via AP

Na suđenju za ubistvo Džordža Flojda u Sjedinjenim Državama, za koje je optužen policajac Derek Šovin, počeće iznošenje završnih reči, posle čega će se porota povući i odlučiti da li je Šovin kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Pročitajte još:

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čoveka, ova presuda biti viđena mnogo šire, ona će biti dokaz da policija u Americi nehumano tretira crnce.

Derek Šovin je držao svoje koleno na vratu Džordža Flojda više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden, jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli za milost, pre nego što je umro, i taj video je skandalizovao ljude širom sveta. Flojdovo lice je postalo simbol najvećih protesta protiv rasizma u SAD proteklih decenija.

Glavni patolog Flojdovu smrt je okarakterisao kao ubistvo od strane policije.

Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je klečao na Flojdovom vratu i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka.

Dok je trajalo suđenje, u Bruklin centru blizu Mineapolisa, desio se još jedan sličan incident u kojem je policajca ubila crnca Dontea Rajta. Rajt je zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja, pa je utvrđeno da je za njim raspisana poternica jer se nije pojavio na sudu. Policajka Kimberli Poter je, navodno, htela da upotrebi omamljivač i spreči Rajta da pobegne, ali je umesto toga uzela pištolj i pucala. Optužena je za ubistvo iz nehata.

U Mineapolisu su izbili protesti, a sudnicu u kojoj se sudi za ubistvo Flojda obezbeđuje Nacionalna garda, kao i objekte pored nje.

Šta posle završnih reči?

Optužnica protiv Dereka Šovina sastoji se iz tri tačke. Ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optuži, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo delanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično delo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani.

Tužilaštvo je od sudije Pitera Kejhila tražilo da odstupi od toga i Šovina, ako bude proglašen krivim, osudi na dužu kaznu zatvora. Ako ga porota proglasi krivim izjasniće se i da li se slaže sa predlogom tužilaštva da se Šovin osudi na dužu kaznu.

U poroti su šest belih žena, dvojica belih muškaraca, trojica crnaca, jedna crnkinja i dve žene mešovitih rasa.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici, porotnici će biti smešteni u hotel, a vreme za donošenje odluke nije ograničeno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar