Mineaplis. Foto: FoNet

Suzavac, sukobi, demonstranti, oštar odgovor policije- epilog policijski čas. Sve se ovo odigralo prethode večeri u Mineapolisu. Povod je isti onaj zbog kog su prošle godine izbili masovni protesti- policija je ponovo ubila Afroamerikanca. Ovoga puta zbog saobraćajnog prekršaja i to na samo 15 kilometara od mesta na kojem je ubijen Džordž Flojd.

Pročitajte još:

Rođaci su identifikovali nastradalog mladića. Reč je 20-godišnjem Danteu Vrigtu.

Stotine demonstranata skandiralo je ime Dantea Vrigta okupilo se kasno sinoć ispred policijske stanice u Bruklinu.

Tenzije su porasle kada je policija navukla zaštitnu opremu, a dva policijska vozila su zasuta kamenjem.

Stotine demonstranata pokušalo je da uđe u policijsku stanicu, skandirajući: „Ako ne dobijemo pravdu, oni ne neće dobiti mir“.

Neki su klečali pred policijom s rukama na glavi. Drugi su u tišini stajali sa natpisima na kojima su navedena imena Afroamerikanaca koje je ubila policija.

Policijski službenici stajali su rame uz rame, stvarajući ljudsku barikadu ispred Policijske uprave Bruklin . Na sebi su imali  kacige, štitove i ostalu opremu  odlučni da sačuvaju zgradu od eventualnih upada demonstranata.

Gradonačelnik Bruklina uveo  je policijski čas od 18 časova, pa do jutra, rekavši okupljenima da odu kući, na sigurno.

Demonstranti su pisali kredom po trotoarima i palili sveće, ali je policija razbila skup ispalivši suzavac i šok bombe.

Lokalni mediji navode da su sinoć pokradeni mnogi butici u ovom gradu.

U video zapisu o smrti Dantea , gradonačelnik Eliot je rekao da će se pobrinuti da pravda bude zadovoljena.

„Bruklin je danas zatvorio sve školske zgrade, otkazao sve aktivnost“, izveštavaju lokalni mediji.

Kako je došlo do ubistva?

U izjavi, policijska uprava Bruklin navodi da su policajci u nedelju popodne priveli muškarca zbog saobraćajnog prekršaja i utvrdili da je za njim već izdata poternica.

Rekli su da je, kada je policija pokušala da ga uhapsi, ponovo ušao u vozilo.

Tada je policajac pucao u vozača, koji je vozio još nekoliko blokova pre nego što je udario u drugo vozilo. Na mestu događaja proglašen je mrtvim.

Ženska putnica u vozilu zadobila je povrede koje nisu opasne po život.

Policija je rekla da su umešani policajci nosili telesne kamere, a takođe su aktivirane i nadzorne kamere.

Majka ubijenog mladića , Kejt, rekla je da ju je sin nazvao tokom zaustavljanja saobraćaja i rekao da je zaustavljen zbog „osveživača vazduha koji su visili sa njegovog retrovizora“. Rekla je da je tada čula prepucavanja i telefonska linija je prekinuta.

„Minut kasnije, nazvala sam ga i javila se njegova devojka, koja je sedela suvozačevom mestu u automobilu, i rekla da je na njega pucano“, kaže majka.

Ona je rekla da su telo njenog sina policajci ostavili na zemlji.

„Niko nam neće ništa reći. Niko neće razgovarati s nama … Rekla sam, molim vas, skolnite mog sina sa zemlje“ dodaje ona.

Gradonačelnik Eliott rekao je da je pucnjava splet nesrećnih okolnosti, a guverner Valz je rekao da država oplakuje još jedan život crnca za koji su krivi organi reda.

Ovo nije prvi takav slučaj

Prošle godine, policajac iz Mineapolisa, snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda skoro devet minuta, sve dok Flojd nije prestao da diše.

Četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je posumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta.

Na snimku sa društvenih mreža koji je obišao svet vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušivao o molbe.

„Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče”, bile su muškarčeve reči upućene policajcu – zabeleženo je na snimku.

Tada je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je izjavio da zastupa Flojdovu porodicu.

„Svi smo videli stravičnu smrt Džordža Flojda, dok su očevici molili policajca da ga odvede u policijsko vozilo i oslobodi njegov vrat. Prekomerna i nehumana upotreba sile koštala je života čoveka koga je policija privela da bi ga ispitala o optužbama u kojima nije bilo nasilja”, rekao je Kramp.

Ovaj slučaj kulminirao je protestima nazvanim Blek Live Metr, koji su vrlo brzo zahvatili čitavu planetu.

U Mineapolisu se tada niko nije iznenadio što su nemiri krenuli baš odatle.

Ovaj grad ima dugu istoriju policijske brutalnosti koja je simptom rasne nepravde prisutne generacijama unazad.

Mreža aktivista u Mineapolisu godinama se bori za reforme i pokušava da ublaži procep između siromaštva crnih zajednica i ostatka građana, dok usput apeluje na grad da revidira budžete policijskih departmana koji neprekidno targetiraju Afroamerikance. Isti borci za prava upozoravali su da će nastati haos ako vlast ne bude reagovala na dvostruku krizu – prekomerno agresivnu policijsku silu i ekonomski disparitet.

Kada je pokret Blek Live Mater uhvatio zamah na nacionalnom nivou posle ubistava Erika Garnera i Majkla Brauna 2014. godine usled policijske agresije, protesti solidarnosti pokrenuti su i u Minesoti. Novi protesti izbili su već naredne godine kada je policija u Mineapolisu ustrelila Džamara Klarka, nenaoružanog Afroamerikanca, a potom i 2016. kada je policajac ubio Filanda Kastilja. Nijedan policajac nije osuđen.

Ovi slučajevi doveli su do organizovanja na loklanom nivou; demonstranti su 18 dana kampovali ispred jedne od policijskih stanica u Mineapolisu i nekoliko nedelja ispred kuće gradonačelnika kada je Kastilj ubijen. Počele su da se množe lokalne grupe i projekti. Protiv policijske brutalnosti se aktivno delovalo već nekih pet godina u Mineapolisu.

Flojdova smrt je, ipak, na neki način drugačija od prethodnih, kažu aktivisti; on je ubijen u trenutku kada su rasne tenzije već počele da se pojačavaju usled pandemije koronavirusa.

Njegova smrt je, zapravo, bila samo varnica.

Mnogi su istiicali da se na protestima više ne radi isključivo o Flojdu, već o organizovanom i trajnom napadu na građansko društvo, o podsticanju straha i o uništavanju vrednosti i institucija koje se nalaze u srži crnih zajednica.

Flojdov slučaj privodi se kraju

Suđenje je ušlo u treću nedelju i očekuje se da traje najmanje mesec dana, a Tužilaštvo je počelo saslušavanje medicinskih stručnjaka, pošto je izveštaj toksikologa objavljen prošlog juna potvrdio da je preminuli imao u krvi analgetik fentanil i sintetičku drogu metamfetamin, dok odbrana tvrdi da je fentanil prouzrokovao gubitak kiseonika i da je to uzrok smrti Džordža Flojda.

Šovin policajac koji je presudio Flojdu je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Advokati odbrane tvrde da je 46-godišnji Flojd umro od predoziranja i zbog lošeg zdravlja, a da je upotrebljena policijska sila bila je razumna.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar