Foto: EPA-EFE/BELARUSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Iako je prema najavama raznih političkih analitičara i najviših zvaničnika danas - 16. februara - trebalo da počne ruska invazija na Ukrajinu, dešava se nešto potpuno suprotno. Ruske trupe ne samo da ne počinju sa ofanzivom, već se, kako tvrde, povlače sa granice. Ipak, Sjedinjene Države smatraju da nema mesta za opuštanje, a predsedik SAD Džozef Bajden upozorava da je napad i dalje itekako moguć.

Naime, Bajden je u jučerašnjem obraćanju rekao ruski napad na Ukrajinu „ostaje u velikoj meri moguća opcija“, ali da ljudske žrtve u tom slučaju bile „ogromne“.

Pročitajte još:

U obraćanju iz Bele kuće, koje je emitovano na nacionalnoj televiziji, Bajden je kazao da su SAD spremne da odlučno odgovore.

Bajdenovo obraćanje usledilo je nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da se deo ruskih trupa povlači sa ukrajinske granice. Međutim američki predsednik je u obraćanju rekao da to nije potvrđeno.

„Ruski ministar odbrane je danas kazao da neke vojne jedinice napuštaju svoje pozicije blizu Ukrajine. Ali mi još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u matične baze“, rekao je američki predsednik.

Rusija objavila snimke povlačenja

Međutim, Rusija stoji iza svojih tvrdnji o povlačenju, a u prilog tome je objavila i snimke na kojima se vidi kako se deo njenih trupa povlači sa pozicija u blizini granice sa Ukrajinom.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi tenkovi koji se, prema njihovim navodima, vraćaju u bazu. Takođe, objavljeni su snimci na kojima se vidi kako se deo ruskih trupa koje se trenutno nalaze u Belorusiji spremaju za povratak u domovinu.

Kremlj je ovaj potez predstavio kao „zaustavljanje zapadne ratne propagande“ i „sramoćenja zapada bez ijednog ispaljenog metka“, kako je to rekla Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova.

I Putin na sastanku sa Šolcom rekao da ne želi rat

Umirujući retoriku u poslednja dva dana koristi i ruski predsednik Vladimir Putin koji je u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Moskvi kazao da Rusija ne želi rat u Evropi, kao i da je iznela bezbednosne predloge da bi sprečila tu mogućnost, na koje, kako je naveo, nije bilo konstruktivnog odgovora.

Vladimir Putin i Olaf Šolc Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Međutim, kazao je i da još uvek ima stvari koje je Moskva stavila pred NATO i SAD o kojima može da se razgovara. Dodao je da odlaganje pitanja članstva Ukrajine u NATO neće ništa promeniti i da već sada žele to da reše.

Zapadni analitičari misle da je povlačenje trupa blef

Ali, u miroljubivu politiku Vladimira Putina Zapad nije poverovao. Američki mediji u utorak su objavili snimke koji pokazuju da ruske tvrdnje o povlačenju nisu istinite. Na snimcima se vidi kako su ruske trupe i dalje u velikom broju na granici, i da se čak približavaju ukrajinskoj teritoriji.

Dok su ruski mediji objavljivali snimke kako se tenkovi kreću preko zaleđene zemlje, u kako tvrde, pravcu baza, CNN je na naslovnoj strani sajta imao tekst sa naslovom „Video snimci pokazuju kako ruske jedinice i rakete napreduju ka granici sa Ukrajinom“ u kojem je prikazano mnoštvo snimaka sa društvenih mreža na kojima se vidi ruska vojska, a za koje američki mediji tvrdi da su autentični.

U tvrdnje Rusije nije poverovao ni Kijev iz koga kažu da „ne veruju u povlačenje sve dok ga sami ne vide“, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u utorak rekao da Alijansa „mora da vidi značajnije povlačanje ruskih trupa i opreme sa ukrajinske granice“. Dodao je i da je „Rusija i ranije povlačila trupe, ali samo da bi ih vratila kasnije“.

„Povlačenje daje osnove za oprezan optimizam, ali do sada nismo videli znakove deeskalacije na terenu“, rekao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Ali, sve i da je povlačenje trupa deo ruske propagande izvesno je da Rusija neće napasti danas, što je suprotno Bajdenovim predviđanjima da će Rusija izvršiti invaziju 16. februara.

Bajden je rekao i da bi napadu mogli da prethode raketni udari i sajber napadi, što se delimično ostarilo, pa je jasno da bez obzira na povlačenje trupa, svet mora ostati u pripravnosti.

BONUS VIDEO: Obuka civila u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar