Foto: EPA-EFE/RON SACHS / POOL

Televizija Foks Njuz ukinula je emisiju Lua Dobsa, desničarskog voditelja koji je iznosio neutemeljene teorije zavere i bio jedan od najvatrenijih pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Odluka je usledila nakon što je tehnološka kompanija Smartmatic tužila Foks Njuz i Dobsa za klevetu zbog promovisanja lažnih tvrdnji da je kompanija bila umešana u prevaru na predsedničkim izborima u novembru. Kao odštetu traže 2,7 milijardi dolara zbog gubitka u poslovanju zbog lažnih tvrdnji objavljenim na Foks Njuzu.

„Kao što smo naveli u oktobru, Foks Njuz Media redovno preispituje program i postoje planovi za nove formate nakon izbora, uključujući Foks Biznis“, rekao je potparol televizije..

Otkazivanje emisije „Tonight“ Lua Dobsa  „deo je tih planiranih promena“, rekao je. „

Uskoro će se pojaviti novi program od 17 sati.“

Inače, njegova emisija je imala najveću gledanost na pridruženom kanalu Foks Njuza, u proseku je pratilo 300.000 gledalaca svake večeri.

Nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, voditelj je neumorno prenosio optužbe za izbornu prevaru, uključujući i optužbe za „korupciju i nepravilnosti“ bez navođenja ikakvih dokaza. Naime, Donald Tramp tvrdi, i istrajava na tome, da je softver za brojanje glasova „Dominion“ izbrisao 2,7 miliona glasova koje je on osvojio na predsedničkim izborima. On takođe tvrdi da je samo u Pensilvaniji prebačeno 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu kao i da je 941.000 njegovih glasova izbrisana.

U svojoj emisiji Dobs je pozvao advokaticu Sidni Pauel, članicu Trampovog advokatskog tima, koja tvdi da su mašine za brojanje glasova prebacivale Trampove glasove Bajdenu

Desničarski voditelj takođe je ranije među prvima podržao teoriju zavere „rodni list“ po kojoj bivši američki predsednik Barak Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama i zato, po yakonu, nije mogao biti na toj funkciji.

Voditelj (74) je na  televiziji  već gotovo četiri decenije, uključujući jedno deceniju u emisiji „Lou Dobbs Tonight“.

„Lu Dobs je bio sjajan“, rekao je bivši predsednik Tramp.

„Niko ne voli Ameriku više nego ti, Lu. Imao si brojne i odabrane pratioce koji će pomno pratiti tvoj sledeći korak, uključujući i mene.“

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)