Princ Filip, počasna paljba
Foto: REUTERS/Rebecca Naden

Širom Velike Britanije organizovana je počasna paljba u čast princa Filipa koji je preminuo u 100. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

U Londonu, Edinburgu, Kardifu i Belfastu ispaljuje se 41 plotun svakog minuta od podneva (po britanskom vremenu). Plotuni su ispaljivani i sa brodova kraljevske mornarice u čast vojvode od Edinburga, koji je tokom Drugog svetskog rata služio kao pomorski oficir, navodi BBC.

Princ Filip, počasna paljba
Foto: Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Vojvoda od Edinburga, koji je preminuo juče, neće imati državnu sahranu. Njegovo telo nalaziće se u zamku Vindzor uoči sahrane, koja će biti održana u kapeli Svetog Djorđa.

Međutim, zbog korona virusa mnoge procedure će biti izmenjene. Zvaničnici tako „sa žaljenjem“ apeluju na javnost da ne prisustvuju sahrani, niti bilo kojim drugim ceremonijama.

U međuvremenu će zvona na Vestminsterskoj opatiji od šest sati po lokalnom (a od sedam po srednjeevropskom vremenu) zvoniti jednom svakog minuta – i tako 99 puta.

Princ Filip, počasna paljba
Foto: Andrew Milligan/Pool via REUTERS

Princ Filip i kraljica Elizabeta su se i venčali upravo u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, pet godina pre nego što je ona postala kraljica, tako da su imali najduži bračni staž u istoriji britanske monarhije.

Zastave na Bakingemskoj palati i vladinim zgradama širom Britanije spuštene su na pola koplja, a operateri bilborda su reklame zamenili fotografijom i porukama kojima se odaje pošta princu.

BBC je u petak otkazao program na svim svojim televizijskim i radio kanalima, a emitovao je specijalni program sa intervjuima sa kraljičinom i Filipovom decom, uključujući prestolonaslednika princa Čarlsa.

Građani odaju poštu polažući cveće ispred kraljevskih rezidencija, iako se apeluje da se ne okupljaju zbog pandemije.

Princ Filip, počasna paljba
Foto: REUTERS/Rebecca Naden

Počast princu Filipu odaće i jedna prašumska zajednica sa Vanuatua, ostrvske zemlja u Južnom Pacifiku, koju je vojvoda od Edinburga jednom prilikom posetio.

Ta zajednica je princa Filipa doživela kao reinkarnaciju drevnog ratnika. Upravo će ta zajednica odati počast princu Filipu ritualnim naricanjem i ceremonijalnim plesom, navodi BBC.

Vojvoda od Edinburga je u martu napustio bolnicu u Londonu, posle jednomesečnog boravka na lečenju. Na lečenje je išao zbog ranijih problema sa srcem.

Princ Filip, počasna paljba
Foto: Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar