Kraljica Elizabeta, princ Filip, Dajana, Čarls
Foto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia

Raspad braka princeze Dajane i britanskog princa Čarlsa jedan je od najvećih skandala koji je obeležio živote britanske kraljevske porodice, no pisma otkrivena 2003. godine pokazala su kako je princ Filip osudio neverstvo svog sina i stao na Dajaninu stranu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon vesti o razvodu Dajane i Čarlsa 1992., svet je, u najmanju ruku, ostao zaprepašćen. Na svetlo dana polako su isplivavale okolnosti raspada braka da bi vrlo brzo postalo jasno da Čarls želi da se oženi Kamilom Parker Bouls sa kojom je do danas u braku. Porodica nije bila blagonaklona prema činjenici da je neverstvo uzrok razvoda.

Nakon poznatog intervjua kojeg je Dajana dala Martinu Baširu, a kada je javno progovorila o borbi s bulimijom, samopovređivanju, ali i suprugovoj neveri, upravo je kraljica Elizabeta savetovala da se razvedu, prenosi 24sata.hr.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Međutim, iz pisama koje je princ Filip napisao Dajani 1992. godine, a koja su otkrivena 11 godina kasnije, princ je bio oštar prema sinu: „Čarls je bio glup kada je s obzirom na svoj položaj rizikovao sa Kamilom“, napisao je.

„Ne mogu zamisliti da bi te iko pri zdravoj pameti ostavio zbog Kamile“, napisao je princ Filip Dajani ne skrivajući razočarenje, ali je dodao kako nije talentovan za davanje bračnih saveta.

Isto tako, napisao je kako ni on ni kraljica ne odobravaju da iko od njih ima ljubavnika ili ljubavnicu, piše SWLondoner.

Foto:EPA/LASZLO VARGA

The Sunday Times izvestio je kako je Čarls pokušao sprečiti objavljivanje pisama u javnosti, što su mediji shvatili kao očit znak da se radi o autentičnim pismima.

Princ Čarls i princeza Dajana venčali su se 1981. godine Godine 1992. u parlamentu je objavljen formalan rastanak para, a njihov brak je zvanično završio razvodom 1996. godine.

Sa druge strane, princ Filip i kraljica Elizabeta u braku su bili gotovo 74 godine. To ih čini kraljevskim parom sa najdužim bračnim stažem u istoriji Velike Britanije. Venčali su se u Vesminsterskoj opatiji u Londonu 1947. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar