Foto:Brian Lawless/PA via AP

Preminuli princ Filip, u skladu sa njegovim željama, neće imati državničku sahranu i telo mu neće biti izloženo radi odavanja počasti, saopštio je Koledž ov Arms (College of Arms), telo koje kraljevskoj porodici pomaže u organizaciji važnih događaja, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema saopštenju, telo princa Filipa počivaće u dvorcu Vinzor, pre nego započne svečani kraljevski pogreb u dvorskoj kapeli svetog Jurja.

„Javnost, nažalost, neće moći da bude deo pogreba zbog pandemije i kraljica razmatra održavanje skromnije pogrebne ceremonije“, prenosi BBC.

Princ Filip preminuo
Odavanje pošte princu Filipu Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Princ sebe nije smatrao dovoljno važnim

Zastave će na vladinim zgradama biti spuštene na pola koplja od danas do osam sati po britanskom vremenu na dan pogreba. Detalje pogreba objaviće Bakingemaska palata. Počast izlaganja tela u javnosti ukazana je za troje poslednjih supružnika monarha, uključujući Kraljicu Majku 2002., kada je oko 200.000 ljudi čekalo u redu da joj tokom tri dana odaju počast u Vesminster Holu u središtu Londona.

Koledž ov Arms, koji pomaže u organizaciji državnih događaja, saopštilo je da su planovi za pogreb vojvode „u skladu s običajem i željama Njegove Kraljevske Visosti“.

Foto:Andrew Milligan/PA via AP

Pomoćnik preminulog vojvode je jednom kazao da princ Filip „na sebe ne gleda kao na dovoljnu važnu osobu“. Svečani kraljevski pogreb znači da će se njegova smrt obeležiti na isti način kao i smrt Kraljice Majke, dok je Dajana, princeza od Velsa, takođe imala svojevrsni svečani kraljevski pogreb iako tada više nije nosila titulu Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Svečani kraljevski pogrebi se takođe upriličuju za prestolonaslednike i ostale članove kraljevske porodice sa visokim vojnim činom.

Foto:AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Imao je 99 godina

Princ Filip, najpoznatiji suprug na svetu koji je uz kraljicu bio više od 70 godina, umro je juče u Vindzoru. Zastava na Bakingemskoj palati spuštena je na pola koplja, a ispred ograde Britanci su ostavljali cveće i poruke. Reakcije pristižu i iz celog sveta.

Princ Filip je svojoj supruzi kraljici Elizabeti pomogao da modernizuje britansku monarhiju, ipak će se najviše pamtiti po svojoj gruboj javnoj figuri. Filip je živeo u senci supruge s kojom se venčao u Vesminsterskoj opatiji 1947. godine. Kraljicu je na hiljadama ceremonija kojima su prisustvovali u njenoj vladavini, najduže u britanskoj istoriji, uvek pratio korakom iza nje.

Foto:AP Photo/John Stillwell

Iako nije imao zvaničnu kraljevsku ulogu, vojvoda od Edinburga bio je više od 70 godina jedna od najuticajnijih ličnosti kraljevske porodice. Često je kritikovan zbog svog ponašanja i nepromišljenih izjava, no njegovi prijatelji tvrde kako je on monarhiji davao dozu duhovitosti, domišljatosti i energije.

Filip i Elizabeta imali su četvoro dece – prestolonaslednika Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Od njihova četiri braka, tri su se završila razvodom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar