Foto:John Miller / robertharding / Profimedia/Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Više krivičnih prijava ranije je podneto protiv vlasnika budvanskog hotela “Loza” koji je zapečaćen za vikend nakon trovanja gostiju. Iz Uprave policije “Vijestima” je juče nezvanično rečeno da su prijave podnošene zbog sumnje da je počinio krivično delo skidanje i povreda službenog pečata i znaka.

”Vijesti” juče nisu uspele da saznaju šta je učinjeno povodom više prijava, uključujući i poslednje podnesene u subotu.

Inspektori za privredni kriminal preuzeli su slučaj hotela “Loza” u centru Budve koji je praktično celo leto radio bez dozvole, a u kome je za vikend bilo smešteno oko stotinu inostranih turista.

Tridesetak njih zatražilo je pomoć lekara u noći između petka i subote zbog tegoba koje ukazuju na trovanje hranom. Iz Instituta za javno zdravlje u subotu veče je saopšteno da su inostrani turisti dobrog zdravstvenog stanja i da su započeli epidemiološka istraživanja. Naveli su da je u cetinjskoj bolnici smešteno 12 ljudi, dok su otpušteni turisti koji su bili primljeni u barsku i kotorsku bolnicu, prenose Vijesti.me.

Još nije utvrđeno kako i gde je došlo do trovanja. Uprava za bezbednost hrane uzela je u subotu uzorke iz restorana hotela, ali “Vijesti” juče nisu uspele da saznaju šta je utvrđeno jer iz te institucije nijesu odgovarali na pozive i poruke.

Iz hotela su “Vijestima” pre dva dana kazali da se turisti nisu otrovali u njihovom restoranu, već da su u petak bili na brodu u Boki, gde su konzumirali hranu.

Inspektori bi trebalo da utvrde kako je hotel uredno radio, i pored toga što ga je Turistička inspekcija sedam puta pečatirala i što su podnesene brojne krivične prijave zbog skidanja pečata.

Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC/Shutterstock

CEDIS nije isključio struju

Direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je juče ujutro “Vijestima” da je Turistička inspekcija zapečatila kompletan hotel – 100 soba, restoran i kuhinju.

”Pečaćenje predmetnog objekta započeto je 27. avgusta u 9 časova, a završeno 28. avgusta u jedan čas nakon ponoći”, precizirala je ona.

Dodala je da je preko Centra bezbjednosti Budva izvršena dopuna krivične prijave zbog krivičnog dela skidanje pečata, i o tome upoznat dežurni tužilac u Kotoru.

”Na lice mesta je pored inspektora Uprave za inspekcijske poslove, izašao i inspektor za privredni kriminalitet i krim-tehničar”.

Iako je, kako tvrdi, Uprava za inspekcijske poslove još pre mesec i po zatražila od CEDIS-a da hotelu isključi struju – to nije urađeno.

Foto: Printscreen/RTCG

”CEDIS nije obustavio napajanje električnom energijom u predmetnom hotelu, iako smo poslali dopis da se isto učini u skladu sa zakonom”, naglasila je.

Turistička inspekcija još uoči leta zapečatila je hotel, ali je pečat ubrzo skinut. Podneta je krivična prijava protiv meštanina Lj. B., ali je hotel nastavio sa radom.

Usledila su nova pečaćenja, prijave tužilaštvu, zahtev CEDIS-u da isključi struju, ali i budvanskom Vodovodu da “zavrne” vodu, ali sve je ostalo na prijavama. Vodovod se pravdao da hotel nije prikopčan na vodovodnu mrežu, već na svoj bunar, pa je Turistička inspekcija pozvala Upravu za bezbednost hrane da izvrši uzorkovanje vode i utvrdi da li je bezbedna za konzumiranje…

Foto: Shutterstock

Prijavljeno tužilaštvo u Kotoru zbog nepostupanja

Uprava za inspekcijske poslove prijavila je u julu Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) rad kotorskog tužilaštva, navodeći da je njihovim nepostupanjem nastao ceo problem.

Saopštili su da očekuju reakciju tužilaštva nakon što je pečat uklanjan pet puta.

PROČITAJTE JOŠ:

”U periodu od 8. juna do danas Uprava za inspekcijske poslove preduzela je sve zakonom propisane mere i radnje iz svoje nadležnosti… te shodno tome donela rešenje o zabrani rada… zbog neposedovanja odobrenja za obavljanje ugostiteljske delatnosti, nakon čega je objekat zapečaćen. Nakon saznanja o povredi službenog pečata, Uprava za inspekcijske poslove… podnela je Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor krivičnu prijavu protiv lica odgovornih za počinjeno krivično delo i nakon izlaska krim-tehničara i sačinjavanja foto-elaborata i utvrđivanja činjeničnog stanja ponovo zapečatila objekat. Narednog dana došlo je do ponovne povrede službenog pečata, sprovedena je identična procedura koja podrazumeva višečasovno angažovanje turističkih inspektora na spornom objektu i asistenciju Uprave policije, koji su u periodu od 10. do 14. jula čak 4 puta reagovali po prijavi povrede službenog pečata”, naveli su tada iz Uprave.

Ističu da su od 8. juna do 14. jula hotel pečatili šest puta, a da su prijavljena lica pet puta povredila pečat i time počinila krivično delo “skidanje i povreda službenog pečata i znaka”.

Naveli su da sve vreme hotel nije posedovao odobrenje za obavljanje ugostiteljske delatnosti.

”Posebno ukazujemo da su u međuvremenu svi kapaciteti od 110 soba zauzeti, te da je nepreduzimanjem mera iz nadležnosti ODT Kotor kojim bi se postigla svrha sankcionisanja, subjektu nadzora dat prostor za nezakonito poslovanje. O svemu ovome obavešten je rukovodilac ODT Kotor, Više državno tužilaštvo, Vrhovno državno tužilaštvo, Specijalno državno tužilaštvo i Tužilački savet”, naveli su ranije.

Nakon trovanja turista i novog pečaćenja, Opština Budva je goste hotela “Loza” smestila u Turističko naselje “Slovenska plaža”.

BONUS VIDEO: Barajevo, reciklaža ili trovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare