Foto:John Miller / robertharding / Profimedia/Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Među 96 turista koji su se otrovali hranom u budvanskom hotelu Loza bila je i grupa od 37 hrvatskih državljana, članova folklorne grupe Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Klinča Selo. Hotel je nakon incidentna zapečaćen, jer kako je utvrđeno nije ni imao dozvolu za rad, a grupa hrvatskih turista najavila je pokretanje tužbi protiv organizatora festivala folklora, koji su im obezbedili smeštaj u spornom hotelu.

„Nas 37 iz Saveza hrvatskih kulturno-umetničkih društava Klinča Selo došlo je u Budvu na festival folklora. Svi smo se razboleli i svi smo bili u bolnici na Cetinju. Nekoliko nas je otpušteno iz bolnice nakon što smo primili infuziju, ali većina je provela jednu ili sada dve noći u bolnici. Na Cetinje nas je uputila budvanska Hitna pomoć. Uzrok trovanja još nije zvanično poznat, iako se u otpusnicu navodi da je reč o trovanju hranom. Danas su svi otpušteni iz bolnice i samo čekaju da ih minibus pokupi i odveze u hotel“, rekla je za Jutarnji list Gordana Juranko, predsednica MZ HKUU Klinča Sela.

Dodaje da je tretman medicinskog osoblja, lekara i medicinskih sestara kako u Hitnoj pomoći u Budvi tako i u bolnici na Cetinju bio je izvanredan.

„Zahvalni smo im na tome. Hrvatska ambasada je izuzetno dobro reagovala i uz njihovu pomoć smo dobili novi smeštaj u drugom hotelu, koji će finansijski pokriti Ministarstvo turizma Crne Gore. Ovde u hotelu „Slovenska plaža” imamo oporavak pod nadzorom lekara. Rezultati analize uzroka trovanja biće poznati u ponedeljak. Hotel u kome smo bili juče je zapečaćen. Sa nama su bile grupe iz Poljske i Slovačke i one su takođe završile u bolnici, što u Kotoru, a što na Cetinju. Zahvaljujemo se na pomoći Ambasadi Hrvatske, Ministarstvu turizma Crne Gore, gradonačelniku Budve, a najviše lekarima i medicinskim sestrama interne medicine na Cetinju“, rekla je Gordana Juranko.

Kako su preneli crnogorski mediji, hotel Loza u kojem su boravili otrovani turisti juče je zapečaćen od strane inspekcije.

Pročitajte još:

„Saznali smo da je hotel Loza, u kojem smo bili smešteni, radio bez dozvole i da je osam puta bio zapečaćen u nekoliko meseci. Nažalost, pre puta mi to nismo mogli . Takođe, želim reći da ćemo tužiti asocijaciju preko koje smo došli na festival u Budvu“, naglasila je Gordana Juranko.

Osim hrvatskih državljana, među otrovanim gostima bili su turisti iz Poljske, Slovačke i Slovenije.

Oglasio se i crnogorski ministar zdravlja u tehničkoj vladi Dragoslav Šćekić i obećao da će svi turisti dobiti pomoć.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare