Foto: REUTERS/Yves Herman

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta tražio da mu se omogući poseta Jasenovcu. On je u večerašnjem obraćanju novinarima, nakon sednice Predsedništva HDZ-a, rekao da nije bio trenutak za posetu predsednika Srbije.

„Postojale su želje krajem februara – kada je uhapšen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresiran za Aladrovića i Horvata. Poslali smo poruku da nije bilo vreme za takvu posetu. Neslužbeno smo saznali da postoji želja da se dođe u nedelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, on ima reperkusije na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna“, rekao je Plenković.

„Poslali smo poruku da nije vreme za takvu posetu. Nezvanično saznajemo da postoji želja da se dođe u nedelju, ali bez zvanične najave. Koliko god neko diskretno želeo da to uradi, to ima reperkusije za domaćine. Rekli smo da nije pravo vreme, niti je pravi način za to. Kada dođe trenutak, možemo da pričamo o tome, Hrvatska je  tolerantna. Danas sam prvi put u srpskim medijima video da smo mi ustaška vlast…“, rekao je Plenković.

„Ne znam šta je u pozadini, gledam širi kontekst. Vidim da se u Srbiji formiranje vlade odugovlači do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo osetili da takva poseta nama ne odgovara“, dodao je on.

„Vidite, važno je da se jedni prema drugima odnosimo sa poštovanjem. Države komuniciraju kao ljudi, kada neko dođe u posetu, prvo se najavi i predstavi se. Ista vrsta komunikacije treba da bude između država. To ovde nije urađeno kako treba. Za takvu posetu koja, hteli mi to da kažemo ili ne, ima svoje političke posledice. Hrvatska brine o sebi i svojim susedima i želi da normalizuje odnose. Svaka poseta koja može imati političke posledice mora biti pažljivo dogovorena“, rekao je Plenković i dodao:

„Deluje smešno kada se piše da smo mi neka ustaška vlast. Svako ko ima neke ambicije u Evropi treba da spusti loptu“.

***

BONUS VIDEO: Hrvatski ministar inostranih poslova Radman o Vučićevoj provokaciji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar