Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon što je završio konsultacije sa strankama u Predsedništvu. Osvrnuo se i na diplomatski skandal, kada mu je Hrvatska zabranila posetu memorijalnom centru "Jasenovac". Vučić je reagovao na komentar hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana, koji je istakao da mu to nije "odlazak na more". Predsednik Srbije je rekao da je to "neukusno mešati" i da mu "nije do mora, već do Jasenovca".

„Informacija da mi je zabranjen ulazak u Jasenovac ne pojavljuje se u srpskim medijima. To govorim zbog onih, uslovno govreći, srpskih medija koji su prethodnih dana govorili kako sam pravio cirkus. Ponkad zbog Rusije i Kosova, a ponekad zbog pada ukrajinsog aviona u Grčkoj.“, počeo je Vučić.

Objasnio je da je prvu informaciju o tom dohgađaju objavio Jutarnji list.

„Informaciju o mojoj poseti Jasenovcu, objavljuje Jutarnji list, nema nikakve reakcije. Oni su mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da u tišini uputimo protesnu notu. Oni su znali da je za 10 sati zakazan sastanak Maji Bogdan da dođe i primi notu, a potom su krenuli sa napadima“, ističe Vučić.

Dodaje da je planirao da ode i na spomenik položi cveće.

„Zaimislite taj haos zato što ćete da položite cvet. Možda je problem u mojoj traci koja bi bila crveno-plavo-bela, u skladu sa stradalnim narodom“, podvukao je Vučić.

Osvrnuo se i na pisanje hrvtaskih medija koji su ceo slučaj nazivali „haosom“

„Da to nazivate haosom i provokacijom, bilo je preterano i bio sam iznenađen. Najsmešnije je kada hrvatski mediji u Hravtskoj i Bosni izdvoje one tabloide iz Srbije koji im se sviđaju , a one druge neće da prikažu, jer su drugačije naslovne strane, a koje ne govore o meni i Srbiji u crnom svetlu“, rekao je Vučić.

Kaže da je 2. septembra 2021. godine, mesec dana od „Oluje“ prvi put kontaktiran Plenkovićev kabinet. U kontakt su stupili ljudi iz Vučićevog kabineta, a da bi se Jasenovac posetio 10. septembra.

„4. septembra stiže odgovor da se poseta pomeri zbog „unutrašnje političke situacije“. Mi smo to prihvatili, a o tome nikoga nismo ni obavestili, tako se to radi sa partnerima. 1. marta smo ponovili molbu, a nakon dva dana, dobili smo poruku „posjet nije dobrodošao u ovom trenutku“. Doneo sam odluku da ne odemo u Jasenovac, a nikome o tome nismo kukali niti smo se žalili“ – kaže Vučić i dodaje.

Ističe da je hteo da pokaže poštovanje prema srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, i ništa više od toga.

„U četvrtak, 14. jula, u Predsedništvu su mi preneli molbu da ne idem u Jasenovac i da su iznenađeni odlukom o neformalnoj poseti. A onda je usledio cirkus od pola 8 ujutru, bez da smo išta uradili, a bes se svodi na to da sam hteo da uđem u zemlju EU, da sam hteo da položim cvet na mesto gde je na stotine hiljada Srba ubijeno. Nelogično mi je da se zabrani da se ovako nešto govori, a da se sve pravda provokacijama. Argument da sam sve radio uoči „Oluje“ je laž, jer sam sve radio od septembra prošle godine, nije istina ni da sam hteo na more u Hrvatsku, ali ja ne želim na more, nisam zainteresovan za more, mene zanima Jasenovac. Pošto su ovde govorili da je Tadić bio u Jasenovcu, da vam kažem, nije, nije išao nikada kao predsednik“ – kaže Vučić.

Ističe da je sudbina Jasenovca jeziva u svakom smislu i da je bio najgori logor po monstruoznosti i broju ubijenih, a ujedno je reč o logoru koji nikada nije oslobođen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare