Foto: EPA-EFE/STR

Britanski kralj Čarls III mogao bi da pokrene radikalnu reviziju monarhije i ostavi prinčeve Harija i Endrua po strani kada su u pitanju obaveze i beneficije kraljevske porodice i nasledni red.

Kraljeva želja da smanji brojčano stanje radnih članova kraljevske porodice, odnosno da „smanji monarhiju“, kao i novac koji se troši, već dugo je u planu.

Kraljevski posmatrači veruju da bivši princ od Velsa želi da osigura da u „Firmi“ nema ljudi koji joj štete, pri čemu od svakog člana očekuje da preuzme ogovornost u novoj i modernijoj monarhiji.

Foto: Capital Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Koncept „smanjene monarhije“ postao je očigledan tokom proslave kraljičinog platinastog jubileja u junu kada su se na balkonu Bakingemske palate pojavili samo radni članovi kraljevske porodice, kao i deca princa Vilijama i Kejt Midlton.

Originalni model „smanjene monarhije“ princa Čarlsa koji bi uključivao jezgro od sedam ljudi, uključujući i njega samog, doveden je u pitanje nakon niza spoljnih događaja. Plan je prvobitno uključivao i princa Harija, ali sve se promenilo nakon što se Hari sa suprugom Megan Markl preselio u SAD.

Isto je važilo za princa Endrua, a njemu je konce pomrsio skandal u vezi njegovog prijateljstva sa američkim milijarderom i pedofilom Džefrijem Epstajnom, kao i optužbe za silovanje koje je iznela Virdžinija Đufre. Sve ovo je „gurnulo“ kraljičinu decu, princezu Anu i princa Edvarda u prvi plan.

Hari i Megan ispadaju?

Uprkos tome što je princ Hari sin novog britanskog kralja, izgleda da neće vraćati kraljevskim dužnostima.

Hari i Megan su napustili svoje dužnosti u kraljevskoj porodici 2020. godine i preselili su se u SAD. Čarls je u početku pomagao paru novcem iz svojih privatnih sredstva, ali se sve ubrzo promenilo. Godine 2021. odnosi između dve strane su dodatno zahladneli kada su Megan i Hari dali bombastični intervju Opri Vinfri u kojem su kritikovali kraljevku porodicu. Par je izneo oštre optužbe za koje se kasnije ispostavilo da su bez osnova i dokaza, što je izazvalo veliki gnev javnosti posebno u Velikoj Britaniji.

Foto: Chris Jackson/Pool via REUTERS

Situacija se malo popravila u mesecima koji su usledili, ali nikakvi drastičniji potezi nisu preuzeti ni sa jedne strane.

Megan i Hari su prisustvovali proslavi kraljičinog platinastog jubileja u junu ove godine, ali se nisu pojavili na balkonu sa ostatkom kraljevske porodice, što je, kako su mnogi komentarisali, bila jasna poruka kraljevskom paru iz Bakingemske palate.

Da za Harija i Megan neće biti mesta u novoj „smanjenoj mornarhiji“ bilo je jasno i kada se kralja Čarls III obratio javnosti po prvi put od kada je postao monarh.

„Želim da izrazim svoju ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu“, rekao je Čarls nakon što je priznao Vilijamovu titulu princa od Velsa.

Takođe, iako sada kada je Čarls postao kralj, deca Harija i Megan, maleni Arči i Lilibet imaju pravo na titule princa i princeze, one im nisu automatski dodeljene. Pretpostavlja se da će tako ostati do daljeg sve dok Čarls o tome ne donese odluku.

Foto: Jonathan Brady/PA Wire/Pool via REUTERS

Ceo svet čeka da vidi hoće li Čarls dodeliti pomenute titule unucima ili će se držati svog plana o smanjenu monarhije, što bi značilo da mališani neće dobiti najviše titule.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko će imati značajnu ulogu u „smanjenoj monarhiji“?

Čarls će kao kralj biti centralna figura britanske kraljevske porodice i monarhije. Planira se njegovo preseljenje u Bakingemsku palatu, isto kao što je uradila i njegova majka kada je postala kraljica. Druga značajna figura u porodici biće njegova supruga Kamila. Ona će biti krunisana kao „kraljica supruga“, što je bila želja i pokojne kraljice Elizabete II.

Princ Vilijam je postao princ od Velsa i vojvoda o Kornvola, a nove titule je dobila i njegova supruga Kejt Midlton. Vilijam je sada prvi u redu za presto, pa će tako preuzeti upravljanje i nad vojvodstvom Kornvol. Vojvodstvo sa sobom donosi ogromne posede zemlje i raznu imovinu širom zemlje u vrednosti od 1,3 milijarde dolara. Imanje se prostire na oko 52.000 hektara i prostire se na 20 okruga u Engleskoj i Velsu i sastoji se od poljoprivrednog zemljišta, delova Nacionalnog parka Dartmur, terena za kriket, pa čak i zatvora.

Veruje se da će značajne uloge u novoj „smanjenoj monarhiji“ imati i kraljičina jedina ćerka princeza Ana, kao i kraljičin najmlađi sin princ Edvard i njegova supruga Sofi. Oni se u poslednjih nekoliko godina sve češće pojavljuju u javnosti, obavljajući dužnosti u ime kraljevske porodice i veoma su popularni među britanskim narodom.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta II krunisanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar