Pucketa staklo dok se lomi pod đonovima, s koje god strane da pokušate da priđete kući porodice Borilović na Cetinju. Razbijen prozor i razvaljena ulazna vrata na domu masovnog ubice, lede krv u žilama.

Pročitajte još:

Na naselje Medovina, udaljeno svega pola minuta hoda od Cetinjskog manastira, “motri” ova dvospratna crvena kuća, čiji je vlasnik Vuk Borilović, u petak, 12. avgusta, iz lovačke puške ubio deset svojih komšija, među njima i dvoje dece, a šest ljudi je ranio.

Kući porodice Borilović  teško je prići, staklo se zabija u obuću, a vazduhom se i dalje širi “miris” smrti. Razbijeni prozori i vrata, svedoče o mučnom zločinu.

Pred ulaznim vratima je pošta, koju nema više ko da preuzme. Sve je zatrpano staklom. U dnevnoj sobi, hodniku i drugim prostorijama, nema naznaka da se nedavno desila tragedija, sve deluje “normalno”.

Komšije izviruju, ali na pomen Borilovića, povlače se u kuću i navlače zavese.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Kuća je prazna. Vuk Borilović (34) živeo je u ovoj dvospratnici sa suprugom i četvoro dece.

Njihovi podstanari su od juna meseca bili Miloš Martinović, Nataša Pajović Martinović i njihova dva sina. Tog kobnog petka, Miloš nije bio kod kuće, a Nataša i njena dva deteta, bili su Borilovićeve prve žrtve.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Nakon što je pucao u majku Natašu, a potom i u njenu decu, Borilović se spustio stepenicama, koje počinju pred njegovm kućom i vode u naselje Medovina, gde je nastavio da puca u svakoga ko mu se našao na putu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Motiv nezapamćenog krvavog pira na Cetinju, još nije poznat, ali se zna da je Borilovića tog dana zaustavio Nenad Neno Kaluđerović, koji ga je lišio života, ali i pripadnici policije, koji su pucali braneći građane.

Cetinje je posle krvavih ubistava ranjeno, kako kažu meštani. Grad humora u jednom danu postao je mesto tuge i bola.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Teško mi je da govorim o žrtvama, o tragediji koja nas je sve pogodila. Sav se naježim kad pomislim na taj dan. Rano je još. Nemojte ništa da pitate, svi smo u šoku. Ovako nešto naš grad nije nikad doživeo. Navikli smo na humor, na šalu, po tome smo poznati, a od petka smo svi u crnini. Ko nije bio na pokajanju, taj ne zna šta je muka. Ubijena su deca, nedužna deca“, kaže Petar, sa kojim smo razgovarali u jednom od kafića u centru grada.

U nekoliko kuća, čiji su žitelji preživeli masakr i svedočili ubistvu svojih komšija, ne čuje se glas. Tek poneko proviri na prozor, a vrata i kapije, koje su do pre nekoliko dana bile otvorene za goste, sad su pod ključem.

„Ubio nam je sav komšiluk, pet kuća je prazno“, kroz suze, drhtavim glavom kaže za Nova.rs M. J., koja je sa ćerkama, starim šest i osam godina, imala sreće da prošlog petka, za dlaku izbegne smrt.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Čula sam buku i izašla na prozor sa ćerkama. Borilović se nije krio, grabio je koga će pre da ubije, stao je ispred naše kuće, raširio ruke i dozivao mog muža, koji nije bio tu. Onda se obratio nama i povikao: ‘Izađite pi*ke, gde ste se sakrile?. Od straha nisam mogla da se pomerim, nisam disala. Toliko sam bila uplašena, da se nisam setila ni policiju da zovem. Jedan komšija ih je ipak pozvao. Čuli su se pucnji, čas bliži, čas dalji. Decu sam pomerila od prozora. Razmišljala sam da li da ih uzmem za ruke i da bežim, ili da ostanemo unutra“, kaže.

Dodaje da se najviše plašila da će ubica razvaliti vrata, kao što je to uradio dvema komšinicama, koje su se malo pre toga vratile sa pijace.

„Onda sam videla da je odjurio uz ulicu, pa se pojavio jedan policajac koji je krenuo za njim. Kasnije su ga odneli ranjenog. U međuvremenu se pojavio taj čovek, Kaluđerović. On ga je ubio. Kad sam čula prve pucnje, zvala sam sa prozora upomoć, da bilo ko dođe, da pomogne, da mi odvede decu što dalje odavde. Tek kad su se okupili specijalci, policija i građani, izašla sam sa decom iz kuće. Prošla sam kroz gomilu naroda, pa je stigla moja sestra i odvela nas kod nje“, svedoči M.J. o monstruoznom danu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Podsetimo, Borilović je krvoproliće počeo oko 15 i 30 časova u porodičnoj kući. Prve žrtve bili su članovi porodice koji su u njegovoj kući živeli kao podstanari. On je prvo pucao u decu, a potom u njihovu majku Natašu Pajović Martinović, podstanarku. Deca su, nažalost, ubijena na licu mesta, dok je majka teško ranjena. Borilović je zatim pozvao muža ranjene žene i rekao mu šta je uradio.

Foto: Privatna arhiva

Zatim je izašao iz kuće i nasumično pucao iz iste lovačke puške na stanovnike naselja Medovina. Prema rečima očevidaca, pucnjava je trajala skoro sat vremena. Pucao je i na policiju koja je izašla na lice mesta, teško ranivši jednog policajca.

Krvavi pir okončan je kada je Borilovića ubio Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, inače kum jednog ubijenog komšije, ali i Miloša Martinovića, čiju je ženu i decu Borilović prve ubio.

VIDEO Potresna ispovest Cetinjanke o pucnjavi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar