Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Piloti "Montenegro erlajnsa" obratili su se, povodom gašenja te kompanije, premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i zatražili sastanak sa njim. Avioni državnog avio-prevoznika “Montenegro erlajns” (MA) od juče više ne lete.. Nacionalna avio-kompanija je poslovala 26 godina, od kojih je saobraćala preko 23 godine.

„Način na koji je Vaša odluka o „gašenju“ Montenegro Airlinesa doneta i saopštena šokantna je i neprimerena praksi kakvu svet poznaje u ovoj delatnosti. Mi, piloti, saznali smo za Vašu odluku u istom trenutku kad i celokupna crnogorska javnost. Dan kasnije naša profesija je nestala u ovoj državi“, istakli su piloti u pismu Krivokapiću, koje objavljuje portal CdM.

Piloti ističu da su vrlo skeptični i prema najavi crnogorske vlade da Crna Gora jednoga dana ponovo osnuje nacionalnu avio-kompaniju.

Kako je „Montenegro erlajns“ ranije saopštio, usled novonastale situacije i odluke Vlade Crne Gore da u daljem periodu ne podrži postojanje ove avio-kompanije, koja negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili su da je u pitanju nivo rizika koji „Montenegro erlajns“ ne može da prihvati.

Iz kompanije su kazali da su tokom 26 godina poslovanja prevezli preko 10 miliona putnika, i da je to dostignuće koje niko neće moći da ospori. MA je toliko godina ukupno poslovao, a „leteo“ 23 godine.

Crna Gora
Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Inače, stav Vlade da se ne može izbeći gašenje MA naišao je na osudu bivše vlasti koja je, kako je utvrđeno, nezakonito godinama održavala kompaniju novcem poreskih obveznika, a za dugove i gubitke niko nije odgovarao.

Pojedini vazvuhoplovni stručnjaci kažu da se umesto gašenja moglo ići u restrukturiranje firme.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet meseci.

Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare