Izrael
Izrael Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio je kasno sinoć da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju posle čitavog niza sastanaka sa liderima stranaka koje se protive dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu. Mediji se danas bave biografijama čelnih ljudi u ovoj koaliciji, a moglo bi se reći da je svako od njih zanimljiv i da će ova vlada imati pune ruke posla.

PROČITAJTE JOŠ:

Jair Lapid

Jair Lapid je bivši ministar finansija, voditelj i kolumnista. Rođen je 5. novembra 1963. godine u Tel Avivu. Pre nego što je ušao u politiku 2012. godine osnivanjem partije Ješ Atid (Ima budućnosti), bavio se pisanim i televizijskim novinarstvom, a zabeležio je i ulogu u izraelskom filmu „Pesma sirene“. Pored toga, objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju.

Vođu izraelske opozicije kome je poveren mandat za sastav nove vlade, jake veze vežu za našu zemlju. Njegov otac, rođen je u Novom Sadu odakle je pobegao tokom Drugog svetskog rata. Iako se nikada nije vratio u Srbiju, nikada je nije ni zaboravio.

Njegov otac, Tomi Lapid, koji je poput sina bio novinar i svojevremeno ministar pravde, rođen je u srpskoj Atini kao Tomislav Lampel. Njegova porodica Lampel bila je moćna u to doba, ali je gotovo cela nestala u Drugom svetskog ratu.

Jairu Lapid
Jairu Lapid Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Naftali Benet

Naftali Benet – milioner, desničar i ultranacionalista – u mnogo čemu se politički slaže aktuelnim premijerom, ali to nije jedina njihova veza.

Rođen je u izraelskom gradu Haifi, a roditelji su mu imigranti iz San Franciska. Danas sa suprugom Gilat i njihovo četvoro dece živi u bogatom predgrađu Tel Aviva. Studirao pravo na jerusalimskom Hebrejskom univerzitetu, a u privatan biznis ušao je 1999. godine kada je osnovao firmu Toiota. Zatim se preselio u Njujork prodavši 2005. godine svoju softversku kompaniju američkoj bezbednosnoj firmi RSA za 145 miliona dolara.

Kako je deo detinjstva proveo u SAD, tečno govori engleski jezik sa američkim naglaskom, a život u ovoj zemlji uticao je i na njegove stavove, te je relativno liberalan povodom tema kao što su prava homoseksualaca i odnos između religije u države u zemlji u kojoj ortodoksni rabini imaju snažan uticaj.

Foto: EPA-EFE/YONATAN SINDEL

Benet i Netanijahu se vrlo dobro poznaju. U kontaktu su od 2006. godine kada je Benet bio pomoćnik tadašnjeg opozicionog lidera, a kasnije je bio i deo jedne Netanijahuove vlade i to kao ministar odbrane, zatim obrazovanja i ekonomije.

Benet se formalno aktivno bavi politikom od 2013. godine kada je predvodio Ješe, glavni naseljenički pokreti na Zapadnoj obali, koji je aneksovao deo teritorije koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. što često ističe kao glavnu pobedu svoje političke platforme.

Mansour Abas

Da bi se formirala većina od 61 poslanika u parlamentu, opoziciji je bila potrebna podrška male partije islamista, nazvane Ujedinjena arapska lista, poznate pod nazivom na hebrejskom Ra’am.

Mansour Abas (46) vođa grupe, konzervativni je muslimaski političar ali i pragmatičar. U potrazi za poboljšanjem života izraelske arapske manjine, Abas ranije nije isključivao da se pridruži vladi.

Avigdor Lieberman

Rođen je u SSSR i predvodi stranku Jisrael Beiteinu, koja je popularna među ruskim i istorčnoevropskim imigrantima u Izraelu, prenosi Gardijan.

Krajnje desničarski nacionalista, Lieberman je jednom predložio da bi trebalo odseći glavu „nelojalnim“ pripadnicima arapske manjine u zemlji, koja čini oko 20 odsto celokupne populacije od 9 miliona ljudi.

Lieberman je napustio ulogu ministra odbrane u Netanijahuovoj vladi 2018. godine nakon što je premijer sklopio primirje sa militantima u Gazi, što je Lieberman nazvao „kapitulacijom pred terorom“. Godinu dana kasnije, stameni sekularista je odbio da se pridruži Netanijahuovoj vladi, što je dovelo do političkoj ćorsokaka koji je doveo do novih izbora.

Beni Ganc

Foto: EPA-EFE/JINIPIX

Beni Ganc je bivši šef izraelske vojske, vodio je tri izborne kampanje kao šef opozicije uz obećanje da će srušiti Netanijahua. Međutim, njegova plavo-bela stranka nazvana po bojama izraelske zastave, izgubila je podršku prošle godine kada je Ganc pristao na dogovor o podeli moći sa Netanijahuom, ali je dogovor na kraju propao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar