Foto: REUTERS, Profimedia, EPA-EFE, Tanjug AP,

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se "specijalna vojna operacija", kako u Kremlju nazivaju invaziju na Ukrajinu, nastavlja jer Moskva ne vidi znakove da su kijevske vlasti spremne za pregovore.

„Sukob u Ukrajini može biti okončan nakon ostvarivanja ranije zacrtanih ciljeva putem specijalne vojne operacije ili postizanjem istih ciljeva putem mirovnih pregovora. To je takođe moguće“, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Portparol Kremlja je dodao da deluje da je stav Kijeva ostao nepromenjen.

„Kijev ne želi pregovore, zato se specijalna vojna operacija nastavlja“, zaključio je Peskov.

„Hersonska oblast ostaje u sastavu Rusije“

Peskov je takođe isključio bilo kakve promene statusa Hersonske oblasti u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona na levu obalu Dnjepra.

PROČITAJTE JOŠ:

Peskov je na brifingu, na pitanje da li je moguće promeniti status te oblasti, čije je pripajanje Rusija proglasila krajem septembra, odgovorio da je Hersonska oblast subjekt Ruske Federacije i da je taj status zakonski definisan i fiksiran.

„Tu nema i ne može biti nikakvih promena“, rekao je Peskov, prenosi agencijas Interfaks.

Na pitanje da li je situacija kada Rusija povlači snage na levu obalu Dnjepra ponižavajuća za predsednika Rusije, Peskov je odgovorio: „Ne”.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saglasio se 9. novembra sa predlogom komandanta ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina da se ruske snage povuku na levu odbranu Dnjepra i tu organizuju odbranu.

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Kijevom, Rusija zasula Ukrajinu sa 40 krstarećih raketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare