Vladimir Zelenski Volodymyr Zelensky
Vladimir Zelenski Foto: Ukrainian President Press Office / UPI / Profimedia

Ukrajinske snage ponovo su zauzele više od 40 okruga oko grada Hersona, dok se ruske snage povlače, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Broj ukrajinskih zastava vraćenih na svoje pravo mesto u sklopu odbrambene operacije već se broji u desetinama“, rekao je u svojoj redovnoj video poruci.

Upozorio je da su ruske snage za sobom ostavile „hiljade neeksplodiranih bombi i municije“, prenosi Hina.

Oko 170.000 kvadratnih kilometara zemlje prekriveno je minama, rekao je.

U četvrtak uveče bilo je naznaka da se ukrajinske snage približavaju gradu Hersonu, luci na ušću reke Dnjepar, rekao je ukrajinski vojni analitičar i medijski komentator, a prenosi agencija Reuters.

Biće potrebno najmanje nedelju dana da se Rusija povuče iz grada Hersona, rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov u intervjuu Rojters u četvrtak. Rusija još ima 40.000 vojnika u regionu i obaveštajni podaci pokazuju da su njene snage ostale u i oko grada, rekao je Reznjikov.

PROČITAJTE JOŠ

Rusija je u sredu objavila da će se povući sa zapadne obale Dnjepra kod Hersona, jedine regionalne prestolnice koju je Moskva osvojila od invazije na Ukrajinu u februaru.

Povlačenje bi bilo treći put da je manja ukrajinska vojska potisnula Ruse, koji su u martu na severu bili sprečeni da zauzmu glavni grad Kijev.

Zatim su u septembru ukrajinske snage izbacile ruske okupacione snage iz severoistočnog regiona Harkov.

Pokrajina Herson jedan je od četiri ukrajinska regiona koje je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao krajem septembra, što je većina zemalja osudila kao ilegalno.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je vest o ruskom povlačenju u sredu, ali je u četvrtak umanjio očekivanja skorog rešenja rata.

„Ne mislim da će sukob biti rešen… dok Putin ne ode iz Ukrajine“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Grad Herson u dometu je ukrajinske artiljerije, a najbliže ukrajinske izviđačke patrole na manje su od 18 kilometara od grada, rekao je ukrajinski vojni analitičar Jurij Butusov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

“Ukrajinske snage pokušavaju da se probiju u Herson sledeći neprijatelja koji se povlači”, rekao je. „Na području rečnih prelaza, gde su koncentrisane ruske snage, izbijaju vatreni okršaji.“

Rojters nije uspeo da proveri izveštaje sa bojnog polja.

Glavni štab Ukrajine rekao je, bez objavljivanja detalja, da se ofenzivne akcije u smeru Hersona nastavljaju.

Vojni stručnjaci i pirotehničari ušli su u područja koja su napustile ruske snage kako bi ih očistili od hiljade neeksplodiranih nagaznih mina i ubojnih sredstava koje su ostavili za sobom.

Guverner regiona Jaroslav Janušević, kojeg je imenovala Ukrajina, rekao je na Telegramu da su ruske snage „otuđile državnu imovinu, oštetile dalekovode i želele da ostave zamke za sobom“.

Mihajlo Podoljak, savetnik Zelenskog, rekao je da Rusija želi da pretvori Herson u „grad smrti“, minirajući sve, od stanova do kanalizacije, i planirajući da granatira grad s druge strane reke.

Povlačenje iz Hersona oslobodilo bi snage obe strane da se bore negde drugde, rekli su vojni analitičari, a nema znakova da je Moskva završila s onim što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ protiv svog prozapadnog suseda.

„Ovo je definitivno prekretnica, ali to ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobedila“, rekao je Ben Beri, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

Rusija je još uvek sposobna za novu ofanzivu ili protivnapade, rekao je.

„Prerano je otpisati ih“, zaključio je.

BONUS VIDEO Uništene zgrade u oblasti Herson u Ukrajini, posle povlačenja ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar