Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu, Kevin Makarti, povukao je svih pet kandidata za specijalnu komisiju koja istražuje napad na Kapitol 6. januara, nakon što je predsedavajuća donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi, odbila da prihvati kandidaturu dvojice od njih.

PROČITAJTE JOŠ:

Pelosi je odbacila preporuku da kongresmeni Džima Džordan i Džim Benks, obojica energične pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, rade u komisiji koja treba da istraži Trampove pristalice koje su upale u Kongres, u nameri da spreče potvrdu izborne pobede predsednika Džoa Bajdena.

„Imajući u vidu integritet istrage, insisitranje na istini i zabrinutost zbog izjava i nekih poteza ovih članova Predstavničkog doma, moram da odbacim predlog da kongresmeni Benks i Džordan budu članovi komisije“ saopštila je Pelosi.

Navela je da je „priroda događaja 6. januara, koji su bez presedana, zahtevala i ovu odluku bez presedana“, prenosi Glas Amerike.

Lider republikanaca Kevin Makarti rekao je da „republikanci neće biti učesnici ovog lažnog procesa“ i da će umesto toga voditi „sopstvenu istragu o činjenicama“.

Pelosi je formirala 13-članu komisiju nakon što su republikanci u Predstavničkom domu odbacili raniji pokušaj da se uspostavi dvostranačka komisija koja će istražiti nasilje na Kapitolu.

Ona je prethodno imenovala jednu republikanku, Liz Čejni, kao članicu komisije i rekla da će prihvatiti trojicu Makartijevih kandidata – Rodnija Dejvisa, Keli Armstrong i Troja Nelsa, posle čega ga je zamolila da izabere novu dvojicu članova komisije.

U neredima na Kapitolu 6. januara poginulo je četvoro ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar