Foto: EPA-EFE/FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT

Telefonski broj kontroverzne princeze Latife nalazi se na spisku brojeva koje je koristio špijunski softver Pegaz, preneli su pojedini mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Princeza Latifa je ćerka vladara Dubaija, koja je u februaru ove godine tvrdila da je oteta, kao i da se plaši za svoj život. Još jedna članica kraljevske porodice Dubaija – princeza Haja, pobegla je iz rodne zemlje, takođe tvrdeći da je ostanak pretnja po njenu bezbednost.

Ujedinjeni Arapski Emirati ranije ove godine su porekli tvrdnje dve princeze, koje su se sada našle u središtu afere prisluškivanja.

Naime, njihovi brojevi telefona nalaze se među 50.000 brojeva koje je navodno prikupio špjunsku softver Pegaz, koji je u vlasništvu izraelske NSO Grupe.

Spisak je pre nekoliko dana dospeo u javnost, a na njemu se nalaze državnici, novinari, aktivisti i ličnosti od interesa širom sveta. Francuski predsednik Emanuel Makron samo je jedno od imena koja su prisluškivana uz pomoć Pegaza.

Saznanje da se na spisku nalazi i broj telefona princeze Latife izazvalo je sumnju da je ona bila meta nekog klijenta NSO Grupe. Organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava – Amnesti Internešnel, izdala je saopštenje, u kome se navodi da je NSO Grupa ugrozila čitav niz ljudskih prava i time ugrozila bezbednost princeza Latife i Haje, dok je kompanija odmah porekla sve optužbe.

Izraelska firma je istakla kako je softver napravljen za borbu protiv terorizma i kriminala, te da je bio dostupan samo vojsci i bezbednosnim agencijama širom sveta.

Pegaz se smatra najmoćnijim špijunskim softverom koji je ikada napravljen i praktično može svaki telefon da pretvori u nadzorni uređaj koji prati korisnika 24 sata dnevno.

Ovaj moćan sistem ima sposobnost da zarazi milijarde telefona sa pod operativnim sistemom iOS i android. Najranija verzija Pegaza koja je otkrivena 2016. godine u telefone je ulazila preko tekstualnih poruka ili mejlova koji su sadržali link na kojem se zlonamerni softver nalazi. Od tada, NSO je unapredio tehnologiju i prešao na takozvani nulti-klik koji ne zahteva nikakvu interakciju vlasnika telefona.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram