Papa Franja
Papa Franja Foto:EPA-EFE/REMO CASILLI

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja poručio je danas da je došlo vreme da se postidimo, nakon informacija da je 130 izbeglica, po svemu sudeći, izgubilo život u pokušaju da pređu Sredozemno more, a UN su optužile evropske države da se nisu odazvale pozivu za pomoć

Pročitajte još:

Tragajući za čamcima sa izbeglicama, jedan trgovački i jedan humanitarni brod pronašli su 10 ljudskih tela koja plutaju nedaleko od prevrnutog gumenog čamca, u međunarodnim vodama nedaleko od obala Libije, a veruje se da je u tom gumenom čamcu bilo čak 130 ljudi, potvrđeno je u petak iz francuske humanitarne organizacije SOS Mediteran.

„Priznaću vam da mi je bolno zbog ove najnovije tragedije u Mediteranu. U pitanju su ljudski životi, ljudi koji su čitava dva dana molili za pomoć koja nikada nije stigla. Braćo i sestre, zapitajmo se svi zajedno nad ovom najnovijom tragedijom koja se dogodila. Vreme je da se postidimo“, poručio je papa Franja vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra i pozvao ih da se u tišini pomole Bogu.

Nakon što je prošle srede nevladina SOS služba prijavila da su tri čamca u Mediteranu poslala poziv za pomoć, francuska organizacija SOS Mediteran je krenula u potragu.

Safa Mišel iz Međunarodne organizacije za migracije UN optužila je države da su se oglušile o pozive za pomoć i odbile da spasu živote više od 100 ljudi.

Iz UNIOM je potvrđeno da je tragičan ovogodišnji bilans prelaska centralnom rutom preko Mediterana skoro 500 izgubljenih života, tri puta više nego u istom periodu 2020. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)