a

Papa Franja u martu putuje u Irak, prvo prekomorsko putovanje od početka pandemije. Papini prethodnici su zaobišli putovanje u Irak. Irački predsednik Barham Salih službeno je pozvao papu da poseti ovu zemlju u julu 2019. godine.

Papa Franja će biti prvi papa koji je ikada posetio Irak. On će sledeće godine od 5. do 8. marta obići pet mesta uključujući Bagdad, Erbil i Mosul na riskantnom putovanju koje su njegovi prethodnici zaobišli, objavio je Vatikan u ponedeljak.

Ovo putovanje će takođe biti prvo prekomorsko nakon više od godinu otkako je nastupila pandemija.

„Program putovanja biće objavljen naknadno i uzeće se u obzir procena stanja zbog trenutne krize s pandemijom“, kazao je Mateo Bruni, portparol Vatikana.

Iračka vlada je papinu planiranu posetu nazvala istorijskim događajem naglašavajući da to simbolizuje poruku mira kako u Iraku tako i u celoj regiji.

Irački predsednik Barham Salih službeno je pozvao papu da poseti ovu zemlju u julu 2019. godine, nadajući se da će to pomoći ovoj zajednici da ozdravi nakon dogogodišnjeg sukoba.

Pokojni papa Ivan Pavao II je 2000. želeo da poseti drevni irački grad Ur, koji se tradicionalno smatra gradom u kojem se rodio Abraham, otac tri velike monoteističke religije – kršćanstva, islama i jevrejske.

To je trebao biti prvi deo hodočašća u Irak, Egipat i Izrael.

Međutim pregovori sa vladom tadašnjega iračkog vođe Sadama Huseina su propali i nije mogao da ode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar