Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Papa Franja je uveo izmene kojima se povećava nadležnost i nadzor finansijske obaveštajne službe za borbu protiv pranja novca nakon niza finansijskih skandala, uključujući i istragu o korupciji koja je trenutno u toku, saopštili su zvaničnici Vatikana.

Izmene koje su uvedene odnose se na upravljanje i organizaciju jedinice, koja je preimenovana u Organ za nadzor i finansijske informacije, ranije poznat kao Organ za finansijske informacije, preneo je AP.

Pročitajte još:

Predsednik obnovljene jedinice Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmene koje je uveo papa i koje su sadržane u novom statutu uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

Jedinica ima za cilj da pojača nadzor u cilju sprečavanja pranja novca i finansijskog terorizma, navodi se u njenom novom statutu.

Papa Franja želi da uvede veću transparentnost i odgovornost u Vatikanu, nadovezujući se na napore njegovog prethodnika Benedikta XVI.

Vatikan decenijama prate finansijski skandali. Poslednji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je investirano 287,85 miliona evra iz Vatikana, a istraga o ovom slučaju trenutno je u toku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar