Foto:printscreen/twitter/MirandaWPTV

Američka vojska ima dugu istoriju slučajnih gubitaka, ispuštanja i ispaljivanja nekih od svojih najmoćnijih oružja, uključujući četiri nuklearne bombe u padu bombardera u blizini Grenlanda. Protekle nedelje stanovnici grada na jugu Floride bili su pomalo zbunjeni kada su pronašli narandžastu raketu neobičnog izgleda koju je izbacilo more.

Pročitajte još:

Kako tvrdi Američko ratno vazduhoplovstvo, reč je o bespilotnoj letelici koja se koristi za vežbe nišanjenja.

Meštane Bojton Biča na Floridi uznemirio je veliki narandžasti objekat, dužine oko šest metara, koji podseća na projektil i ima oznake Američkog ratnog vazduhoplovstva, jer su pomislili da je reč o neeksplodiranom vojnom oružju.

Plaža je zatvorena u petak ujutro nakon što je pronađen „projektil“, ali je ponovo otvorena nakon što je ocenjen kao bezbedan.

Indetifikovano je da je to bespilotni sistem za nišanjenje BQM-167A, a gotovo je sigurno da je lansiran iz vazduhoplovne baze Tindal, koja se nalazi na suprotnoj strani. To znači da je ga je uhvalila Golfska struja i plutao je možda dva ili tri meseca.

Bespilotna letelica, koja podseća na raketu sa raketnim motorom pričvršćenim pod čudnim uglom, koristi se za uvežbavanje nišanjenja i aviona i meta na zemlji.

„Ovo nije prvi put da se to dogodilo. Uspeli smo da pronađemo veliki broj tih letelica, ali kada je vreme promenljivo i struja vetrova ih ponese, oni se kasnije pojave na obali“, rekla je portparolka Američkog ratnog vazduhoplovstva Savana Brej.

Na samoj bespilotnoj letelici ispisan je telefonski broj koji treba pozvati u slučaju da ga nađete jer košta 570.000 dolara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar