Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja ispalila je dva neidentifikovana projektila blizu obalnog grada Vonsan, između Korejskog poluostrva i Japana. Ovo su izjavili južnokorejski vojni zvaničnici.

Južnokorejske vlasti nisu precizirale o kojoj vrsti projektila je reč, ali je Severna Koreja već izvodila testove u blizini Vonsana. Ministarstvo odbrane Japana nije moglo da potvrdi gde su projektili završili, ali su dodali da nije načinjena nikakva šteta.

„Nedavno stalno lansiranje balističkih raketa je ozviljan problem za međunarodnu zajednicu, uključujući i Japan“, dodali su u saopštenju.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Južnokorejski direktor za nacionalnu bezbednost Ćung Eui-jong je sa ostalim ministrima Južne Koreje održao hitan sastanak.

Ako je ovo bio test projektila, to bi bio Pjongjangov prvi ove godine. Kim Džong Un, lider Severne Koreje, rekao je prošle godine da će njegova zemlja nastaviti da razvija nuklearno oružje i balističke rakete, osim ako Vašington ne promeni svoju „neprijatlejsku politiku“.

Foto: Profimedia.rs

Zemlja je imala neko uspešnih lansiranja u 2019, kada su opale simpatije između Trampa i Kim Džong una, ali nisu testirali interkontinentalne rakete, niti sprovodili podzemne testove nuklearnih bombi. Izveštaj UN koji još nije objavljen, ipak, govori u prilog činjenici da je Pjongjang nastavio da krši sankcije Saveta bezbednosti UN i proizvodi naoružanje.