Masovno hapšenje u Salvadoru Foto: REUTERS/Jose Cabezas

Snage bezbednosti uhapsile su više od 5.000 članova bande u El Salvadoru za malo više od nedelju dana, kazao je u nedelju predsednik Najib Bukele, prenosi Hina.

Bukele je putem Tvitera objavio da je u 8 dana uhapšeno 5184 članova bandi, pa je objavio fotografije uhapšenih i videozapise oklopnih vozila. Policija je prethodno objavila da je samo u nedelju uhapsila 100 osumnjičenih.

Masovno hapšenje u Salvadoru Foto: REUTERS/Jose Cabezas

Optužuje ih se za nezakonito posedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posedovanje droge i polno nasilje, prenosi Jutarnji list.

Masovno hapšenje u Salvadoru Foto: REUTERS/Jose Cabezas

Vlada El Salvadora nedavno je proglasila vanredno stanje zbog talasa nasilja povezanog sa bandama. Povećane su i kazne za zločine koje počine članovi bande.

Masovno hapšenje u Salvadoru Foto: REUTERS/Jose Cabezas

Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su zabrinutost, a Bukele je kazao da su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari saveznici bandi.

„Postalo je jasno ko su saradnici članova bandi“, glasi tvit koji je Bukele objavio u nedelju. Salvador, država od 6 miliona stanovnika, ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima policije, 2019. godine u proseku je bilo 36 ubistava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije.

Otkad je Bukele na vlasti, taj je broj pao na 20 ubistava na 100.000. Odbacio je optužbe o postojanju neformalnog pakta između vlade i bandi.

BONUS VIDEO: Gori rafinerija nafte u Odesi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News