El Salvador
Foto: EPA-EFE/RODRIGO SURA

Parlament Salvadora proglasio je vanredno stanje nakon što je ta centralnoamerička država zabeležila desetine ubistava povezanih s bandama u samo jednom danu. Policija je saopštila da su se u subotu dogodila čak 62 ubistva, što je najnasilniji period od završetka građanskog rata 1992. godine.

Novi zakoni ograničavaju pravo na okupljanje, dozvoljavaju hapšenja bez naloga i praćenje komunikacija.

Nekoliko sati pre nego što su parlamentarci glasali o novim ovlašćenjima, koja će ostati na snazi ​​30 dana, policija je saopštila da su četiri vođe bande Mara Salvatruča (MS-13) uhapšena zbog niza ubistava.

Predsednik Naib Bukele, izabran 2019. na osnovu obećanja da će se boriti protiv organizovanog kriminala i poboljšati sigurnost, rekao je: „Ponovo raste broj ubistava. Dok se borimo protiv kriminalaca na ulicama, moramo pokušati da shvatimo šta se dešava i ko ovo finansira.“

Predsednik Kongresa Ernesto Kastro je kazao da država mora da pusti vojnike i agente da rade svoj posao i mora da ih odbrani od optužbi onih koji štite članove bande.

Vlasti kažu da bande MS-13 i Bario-18, između ostalih, broje oko 70.000 članova i da su odgovorne za ubistva, iznude i trgovinu drogom.

BONUS VIDEO: Obračun bandi na plaži u Meksiku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar