Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Palestinci su danas demonstracijama širom okupirane Zapadne obale, anektiranog istočnog Jerusalima i u Izraelu obeležili "Nakbu" (u prevodu sa arapskog katastrofu), 74. godišnjicu osnivanja jevrejske države.

Demonstracije su održane ove godine u vreme napetosti zbog ubistva novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh u izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu na Zapadnoj obali 11. maja i napada izraelske policije na ožalošćene tokom njene sahrane u subotu u Jerusalimu, preneo je Frans pres.

Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Danas je od rana zadobijenih u tim sukobima u Dženinu preminuo palestinski ekstremista Daud al Zubeidi, saopšteno je u izraelskoj bolnici u kojoj je lečen.

On je brat Zakarije Zubeidija, palestinskog ekstremiste u izraelskom zatvoru koji je bio jedan od najtraženijih begunaca kada je prošle godine pobegao iz dobro čuvanog zatvora.

Izraelska policija je najavila da će istražiti haos nastao za vreme sahrane palestinske novinarke, državljanke SAD, pošto su snimci na kojima se vidi kako se nosioci kovčega trude da ga ne ispuste dok ih policajci tuku palicama i otimaju palestinske zastave.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ti snimci su izazvali osudu SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Al Džazira je danas posthumno emitovala emisiju Abu Nakleh o Nakbi kojom se označava proglašenje nezavisnosti Izraela 1948 godine. Posle toga je izbio rat i stotine hiljada Palestinaca je pobeglo ili je isterano iz svojih domova.

Poznata novinarka je ubijena iako je nosila šlem i zaštitni prsluk s natpisom „PRESS“. Premijer Izraela Naftali Benet je odmah rekao da postoji mogućnost da su Abu Akleh ubili naoružani Palestinci, a danas je izjavio da stoji uz vojnike koji su bili u Dženinu.

Palestinci, uključujući kolege novinare, tvrde da je ubijena izraelskom vatrom.

„Država Izrael ne ograničava borbu protiv terorizma. Nastavićemo sve neophodne akcije da garantujemo sigurnost izraelskih gradjana“, rekao je Benet na sednici vlade, preneo je AP.

Izraelska vojska upada u Dženin i druge delove Zapadne obale već nedeljama posle niza palestinskih napada na Izraelce u kojima je ubijeno gotovo 20 ljudi.

Više od 30 Palestinaca poginulo je u izraelskim racijama, većinom oni koji su bili umešani u napade ili su se sukobili sa vojncima.

Ubijena je, međutim, i jedna nenaoružana žena i dva slučajna prolaznika.

Bonus video: Al Džazirina novinarka ubijena u Izraelu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar