Foto:AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneo je ostavku, a ta zemlja će do nedelje dobiti tehničku vladu.

Očekuje se da će ostavku podneti i predsednik parlamenta Talat Džaferi. Skupština će sutra, na zakazanoj sednici, konstatovati ostavke i izabrati Jovana Mitreskog za predsednika skupštinskog sastava, prenela je makedonska Telma.

Talat Džaferi
Talat Džaferi Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Time se otvara mogućnost da se predsednik Stevo Pendarovski obrati i kaže da je cela Vlada podnela ostavku, nakon čega će SDSM predložiti Džaferija za tehničkog mandatara.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sednica za izbor tehničke vlade biće u nedelju, a nakon toga biće održana još jedna sednica na kojoj će biti izabrani zamenici ministara. Na listi kandidata naći će se predlozi za ministre i zamenike koje će dati stranke na vlasti, uključujući dva ministra i tri poslanika VMRO DPMNE.

Kovačevski je u utorak najavio da će podneti ostavku u četvrtak, nakon čega će biti otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja. Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije „Godina evropskih mogućnosti“, koja se održava u Skoplju, rekao da će ostavkom premijera cela vlada podneti ostavku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar