Dimitar Kovačevski Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneće sutra ostavku kako bi bila formirana tehnička vlada za pripremu i sprovođenje parlamentarnih izbora. Ostavku će nakon Kovačevskog, tokom dana, podneti i predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi, koji će, prema dogovoru dve vodeće partije vladine kolicije SDSM i DUI, naslediti lidera SDSM na premijerskom mestu.

Novu vladu u kojoj će ministre imati i najveća opziciona partija VMRO DPMNE će, prema najavama, Severna Makedonija dobiti u nedelju 28. januara, 100 dana pre parlamentarnih izbora.

Džaferi je najavio da će ostavku na mesto predsednika Sobranja podneti nakon što obavesti predsednika države da je Vlada podnela ostavku i ovlasti potpredsednika skupštine Gorana Misovskog (SDSM) da vodi sednicu u petak, 26. januara, na kojoj će biti konstatovane premijerova i njegova ostavka.

Na sednici u petak, kako je rekao Džaferi, Misovski treba da bude izabran za predsednika Sobranja, a istog dana popodne predsednik Severne Makdonije Stevo Pendarovski treba da mu poveri mandat za premijera tehničke vlade.

Džaferi bi u subotu 27. januara pre podne trebalo da dostavi program i sastav vlade sa programom rada, a sednica za izbor vlade trebalo bi da bude sazvana za nedelju 28. januar.

Radi kompletiranja tehničke vlade, prema Džaferiju, biće sazvana još jedna sednica na kojoj će se glasati o dodatnim zamenicima ministara i verifikovati mandat poslanika koji će doći na njegovo mesto.

U Severnoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj naveća opziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamenika ministara – za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila.

Dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštaće državu oko 17 miliona evra, saopštila je potpredsednica Državne izborne komisije (DIK) Ditmire Šehu.

Prema njenim rečima, više od šest miliona evra će biti potrošeno na organizovanje izbora, obezbeđivanjem poverljivog i nepoverljivog materijala, prevoza, novčane naknade za biračka tela, odnosno članove opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora, dok je za plaćeno poltičko reklamiranje predviđeno 656 miliona denara odnosno više od 10,6 miliona evra.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar