Foto: Mup RS

Policija zajedno sa institucijama Republike Srpske počela je uviđaj pada aviona u kojem je stradalo dvoje članova posade, u selu Subotići na Kozari, javlja reporter Srpskainfo sa lica mesta.

Pročitajte još;

Neizvesno je koliko će uviđaj trajati. Prema procenama nadležnih naverovatnije do sutra. Meštani sela Kozara rekli su za Srpskainfo jutros da je mesto pada aviona teško dostupno i da je potrebno mnogo truda i napora da se iznesu poginuli i olupina aviona.

Meštani Kozare, Turjaka, Grbavca i drugih kozarskih sela ispričali su da su avion videli više puta tog popodneva i da je leteo veoma nisko.

Podsećamo, majka dvoje dece I. P. (31), državljanka Rumunije, i njen saputnik Beograđanin I. I. (34) poginuli su u padu sportskog aviona pajper 28, čija je olupina pronađena juče poslepodne na području sela Aleksići, na Kozari, dan nakon što se srušio. Olupina aviona, čiji je nestanak prijavljen u četvrtak oko 14.10, pronađena je u petak oko 15 časova. Uočena su i dva tela, jedno u avionu, a drugo pored ostataka letelice.

Foto: Mup RS

Tridesetjednogodišnjakinja je bila pilot aviona, dok je tri godine stariji mladić bio operater na operaciji oralne vakcinacije lisica protiv besnila, koju su na širem području banjalučke i prijedorske regije izvodili radnici beogradske firme „STS avijacija“.

Ništa nije slutilo na tragediju

Ništa u četvrtak, kako dodaju sagovornici Srpskeinfo, nije slutilo da će doći do tragedije.

„Državljanka Rumunije, koja je inače poreklom iz Moldavije, i Beograđanin išli su zajedno avionom. Imali su redovnu komunikaciju sa zemljom. Nisu se žalili ni na kakav tehnički problem. Međutim, odjednom se veza s njima izgubila. Šta je uzrok tragedije, ne znam. Nisu isključeni ni ljudski faktor ni loše vreme. Istražioci neće moći računati na crnu kutiju, pošto ih ovaj tip aviona nema. Avion je proizveden sedamdesetih godina prošlog veka, ali je redovno, u skladu sa zakonom, servisiran i pregledan. U trenutku poletanja bio je ispravan“, tvrde sagovornici Nezavisnih.

Svi tragali za letelicom

Brojni policajci, pripadnici spasilačkih službi, lovci, lugari i meštani češljali su i u četvrtak i u petak svaki pedalj zemlje. Podignuti su i dron i helikopter. U pitanju je izuzetno nepristupačan, blatnjav, strm, kamenit teren. Vozilom se po blatnjavom, šumskom putu, moglo prići tek donekle. Oko 15 časova avion su pronašli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Nažalost, članovima posade nije bilo spasa.

„Pilot i operater, koji je oko deset godina radio za ovu firmu, su pet ili šest dana bili u Banjaluci s ostalim članovima ekipe. U Banjaluku su došli iz Hrvatske, gde su isto radili akciju vakcinisanja životinja. Avion je poleteo iz Banjaluke, a nakon pet časova leta signal se izgubio iznad Kozare. Strašna je ovo tragedija. Operacija oralne vakcinacije lisica trebalo je da se završi za tri dana, a onda je trebalo da ekipe krenu u Beograd“, kažu izvori.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram