Foto: James Manning / PA Images / Profimedia, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Arči Batersbij, 12-godišnjak iz Britanije, koji se nalazi u stanju moždane smrti od aprila, jutros nije isključen sa aparata za održavanje života, nakon što je njegova porodica podnela zahtev Višem sudu da bude premešten u bolnicu.

Arči, za kojeg lekari smatraju da je u stanju moždane smrti, se od aprila nalazi u komi u londonskoj bolnici. Sredinom prošlog meseca lekari su odlučili da prestanu sa pružanjem nege i tako okončaju život dečaka. Ali, njegovi roditelji nisu želeli da prihvate njihovu odluku i nastavili su sa pravnom bitkom.

Međutim, tokom jučerašnjeg dana su sve njihove žalbe odbijene, a Arčijeva majka kaže da je odluka suda da odbije njihovu žalbu razarajuća, piše BBC.

Archie Battersbee Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, oni su dobili još jednu šansu – uvažen im je zahtev koji su predali Višem sudu za prebacivanje Arčija u hospis u kojem bi oni mogli na miru da se oproste od svog sina.

Dok se o tome ne odluči, Arči ostaje priključen na aparate.

Archie Battersbee Foto:Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

„Želela bih da ode odavde što je pre moguće, i da su u miru oprostimo od njega i provedemo vreme sa njim“, rekla je Dens.

Međutim, nadležni kažu da bi njegovo prebacivanje čak i na kratku razdaljinu predstavljao preveliki rizik.

Zbog toga je advokatica Arčijeve porodice rekla da je „apsolutno odvratno“ što potencijalno može da bude „zabranjeno da bira gde će Arči da provede svoje poslednje trenutke“, kao i da će im je prvobitno rečeno da će im biti dozvoljeno prebacivanje u hospis.

Pročitajte još:

„To je bila moja nada, zar ne“, pita dečakova majka je Dens.

Dodala je da „neće dozvoliti“ da se bilo šta uradi pre nego što se Arčijev otac dođe da se oprosti od svog sina.

U komi već pet meseci

Podsetimo, Arči je uveden u indukovanu komu, nakon što ga je majka 7. aprila pronašla onesvešćenog u njegovom domu u Sautendu u Eseksu. Dečak je navodno upao u komu nakon što je igrao „igru zamračenja“ – TikTok izazov u kojima su mnogi mladi ljudi pokušavaju na razne načine da zaustave dotok vazduha i tako privremeno pomrače um zbog nedostatka kiseonika u mozgu.

Njegovo srce je nastavilo da kuca, ali nije bilo naznaka da može da se oporavi. Tada je započeta pravna bitka između njegovih roditelja – koji su verovali u izlečenje svoga sina i doktora koji su govorili da nema nikakve nade i da je bolje da se dečak poštedi mučenja.

Roditeljima su u njihovoj borbi veliku podršku pružala hrišćanskih udruženja.

BONUS VIDEO Snimanje tela kroz 24 sata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar