Archie Battersbee Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je u sredu žalbu roditelja britanskog dvanaestogodišnjaka u stanju moždane smrti na prekid nege kojom se održava u životu, saopštio je sud.

Predsednik suda koji je istog dana primio žalbu po hitnom postupku odlučio je da „neće izreći traženu privremenu meru“ i da „neće prihvatiti žalbu podnosilaca“, dodaje ECHR sa sedištem u Strazburu.

Arčija Batersbija, za kojeg lekari smatraju da je u stanju moždane smrti, od aprila održavaju u komi u londonskoj bolnici. Britanski sud je sredinom jula odobrio bolnici da prekine negu kojom ga održavaju u životu.

Arči će biti isključen sa aprata za održavanje života danas u podne po srednjeevropskom vremenu ako njegovi roditelji ne uspeju da obezbede palijativnu negu do 10 sati, prenosi „Skaj“.

Archie Battersbee Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, njegovi roditelji, Holi Dens i Pol Batersbi, uz podršku hrišćanskih udruženja, i dalje su odlučni da održavaju sina u životu, pa su podneli nekoliko prigovora u hitnom postupku.

U sredu ujutro obratili su se ECHR-u jer je isključenje aparata na kojima je dečak bilo planirano za sredu u podne, po novoj odluci britanskog Vrhovnog suda.

Žalba je podnesena na temelju članka 39 po kojem sud može narediti „privremenu meru“ kada su podnositelji izloženi „stvarnoj opasnosti nanošenja nepopravljive štete“ njihovom životu.

Roditelji su se, između ostalog, pozvali na to da Velika Britanija ne poštuje odluku UN-ovog Odbora za prava invalidnih osoba koji je u petak zatražio od britanske vlade da se „suzdrži od toga da Arčiju uskrati svaki medicinski postupak kojim se održava na životu“ dok on ne prouči predmet.

Roditelji su se u žalbi pozvali i na odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima o pravu na život, na pošteno suđenje, poštovanje privatnosti i porodičnog života, te na versku slobodu.

No, ECHR je ocenio da se u ovom slučaju ne treba „mešati“ u odluke britanskog pravosuđa koje se izjasnilo za prekid medicinske nege.

Evropske sudije već su odlučivale u sličnom predmetu koji je snažno odjeknuo u Francuskoj, u slučaju Vinsenta Lamberta, koji je na kraju umro u bolnici u Reimsu u julu 2019.

Prema informacijama britanskih medija, Arčijevi roditelji ne odustaju od borbe i pokušaće da se izbore za dozvolu premeštaja svoga sina na bolnički tretman u Japanu ili u Italiji, odakle su dobili ponude uz tvrdnju da dečaku mogu pomoći, piše Jutarnji list.

Dečak je u komi otkako ga je majka zatekla bez svesti u kući u Sautendu u Eseksu u aprilu.

Majka veruje da je do povrede u kojoj je Arči teško povređen došlo nakon onlajn izazova, prenosi „Skaj njuz“.

***

BONUS VIDEO: Transport ranjenog Abea helikopterom u bolnicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram