Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; AFP; Aris Messinis / AFP / Profimedia; UKRINFORM / Avalon / Profimedia;

Nakon što su ukrajinske trupe ušle u Lugansku oblast, prvi put od početka rata, ruska vojska se povukla iz sela Bilihorivka koje se nalazi u ovoj oblasti. Ovde nije kraj nevoljama armiji "Z", obzirom da je guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj najavio skorašnju ofanzivu na susedni grad Lisičansk, koji je od velike važnosti za Kremlj.

Gajdaj je saopštio da ukrajinske trupe imaju potpunu kontrolu nad Bilohorivkom, koja se nalazila po okupacijom armije „Z“. Reč je o malom selu u oblasti, koje se nalazi nedaleko od Lisičanska. Ovo za Ukrajinu predstavlja još jednu malu pobedu, ali onu koja može da vodi ka većem cilju – Lisičansku, a potom i Severodonjecku.

Oslobađanjem prvog sela u Lugansku, Rusija je po prvi put izgubila makar jedan deo teritorije u Lugansku. Samim tim, otvoren je put ka potencijalnom napadu na ruske snage u Donbasu.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

„Bilohorivka je predgrađe Lisičanska. Uskoro ćemo izbaciti tu đubrad odatle sa metlom. Korak po korak, centimetar po centimetar, oslobodićemo čitavu zemlju od okupatora“, istakao je guverner Gajdaj.

Slavlje u Lugansku

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci iz upravo oslobođene Bilohorivke. Na njima se vidi kako ukrajinske trupe ulaze u selo i zastave koje se vijore.

Guverner Gajdaj je potvrdio da će po kratkoj proceduri biti uspostavljena i nova administracija, nakon čega će ukrajinska zastava biti podignuta na zgradi lokalne administracije.

Panika u Kremlju

Kako je ruska vojska još jednom istisnuta iz ključne oblasti, među Putinovim redovima zavladala je panika. Iz tog razloga, vlasti samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) objavile su da će sprovesti hitan referendum o pripajanju Rusiji.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Njihov zahtev podržava i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je istakao da je u pitanju zaštita Rusa.

„Referendumi u Donbasu su od suštinskog značaja, ne samo za sistematsku zaštitu stanovnika LNR, DNR i drugih oslobođenih teritorija, već i za obnovu istorijske pravde“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Kako je naveo, uključivanje okupiranih područja Ukrajine u sastav Rusije promenilo bi dinamiku rata.

„Nakon njihove implementacije (refernduma prim. aut.) i prihvatanja novih teritorija u sastav Rusije, geopolitička transformacija u svetu će postati nepovratna. Zadiranje na teritoriju Rusije je zločin, čije izvršenje vam omogućava da koristite sve snage samoodbrane. Zbog toga se u Kijevu i na Zapadu toliko plaše ovih referenduma. Zbog toga ih treba sprovesti“, poručio je Medvedev.

Lisičansk Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Pozicija od velike važnosti

Nakon dva meseca borbi, ruska vojska je osvojila Lisičansk 4. jula ove godine. Time je osvojena čitava Luganska oblast, a na prvim snimcima koji su zabeleženi u gradu videle se ruševine i ruske zastave koje se vijore sa zgrada svih institucija.

Ukrajinske vlasti su isprva odbijale da priznaju poraz u Lisičansku. Iako su ruske trupe ušle u grad i razvile svoje zastave, guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj tvrdio je da se žestoke borbe nastavljaju. Grad je tada bio okružen sa svih strana.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, ukrajinska vojska dobila je jasnu direktivu – napuštaju se položaji u Lisičansku, kako bi dodatne žrtve bile izbegnute.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da bi se sačuvali životi ukrajinskih branilaca, doneta je odluka o povlačenju“, navele su vlasti iz Kijeva.

Zbog svoje povezanosti sa Severodonjeckom, drugim velikim gradom u Luganskoj oblasti, Lisičansk je prestavljao važnu metu za Ruse.

Osvajanjem ta dva grada formiran je kopneni koridor sa susednom Donjeckom oblasti, koja je takođe pod kontrolom Kremlja.

Ovo utvrđenje Kremlja sada je u opasnosti, jer se kontraofanziva Ukrajine na Lisičansk očekuje u narednim danima.

BONUS VIDEO Masovna grobnica u Izjumu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar