Foto: Christine OLSSON / AFP / Profimedia; Shutterstock

Na vatrenoj konferenciji za novinare u hotelu "Four Seasons" u utorak, govornici su osudili klimatske promene kao prevaru koju je počinila "globalna zavera", uključujući Ujedinjene nacije, Svetski ekonomski forum i mnoge lidere Katoličke crkve. To bi moglo da izgleda kao marginalni događaj, osim akreditiva jednog govornika. Džon F. Klauzer prošle godine je podelio Nobelovu nagradu za fiziku, pre nego što je u utorak izjavio da "ne postoji klimatska kriza", tvrdnja koja je u suprotnosti sa naučnim istraživanjem.

Ceo događaj je pokazao Klauzerov izuzetan pomak od osvajanja jedne od najprestižnijih nagrada na svetu za svoje revolucionarne eksperimente sa svetlosnim česticama 1970-ih. Njegovo nedavno poricanje globalnog zagrevanja uznemirilo je klimatske naučnike, koji upozoravaju do on koristi svoju slavu kako bi obmanuo javnost o situaciji na planeti.

Klauzer (80) ipak smatra da je skepticizam ključni deo stava klimatskih naučnika, piše Vašington post.

„Postojao je ogroman konsenzus da je ono što sam radio besmisleno. Trebalo je 50 godina da za moj rad dobijem nagradu. Toliko je vremena potrebno da se mišljenje promeni“, kazao je on.

Događaj u utorak organizovala je „Deposit of Faith Coalition“, grupa od više od deset katoličkih organizacija koja tvrdi da „oni koji guraju anti-Božju i anti-porodičnu klimatsku agendu moraju biti pozvani i razotkriveni“.

Klauzer je svoj govor na tom događaju počeo uzvikom: „Sjajne vesti! Nema klimatske krize“.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Aqil Khan; : Nenad Mihajlović/Nova.rs; Shutterstock

„Ma koliko to moglo da uznemiri mnoge ljude, moja poruka je da planeta nije u opasnosti. Ja sebe nazivam ‘poricačem klime'“, kazao je on.

„Čisto smeće“

Većina naučnika se slaže da će globalno zagrevanje imati katastrofalne posledice za sadašnje i buduće generacije. Oni upozoravaju da bi toplotni talasi, glad i zarazne bolesti mogli da odnesu milione života do kraja veka, i to ukoliko čovečanstvo ne smanji emisije iz sagorevanja fosilnih goriva.

Italija, Španija, Grčka vrućine Foto:Matteo Nardone / Zuma Press / Profimedia/REUTERS/Remo Casilli/Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris/EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS/Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Klauzer, koji nikada nije objavio recenzirani rad o klimatskim promenama, posebno se osvrnuo na jednu tezu: Zemljinu temperaturu prvenstveno određuje pokrivač oblaka, a ne emisija ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva. On je zaključio da oblaci imaju efekat hlađenja planete, tako da nema klimatske krize.

Naučnik sa Univerziteta u Pensilvaniji, Majkl Man, rekao je da je taj argument „čisto smeće i pseudonauka“.

Profesor na Univerzitetu u Teksasu Andrev Desler, kazao je da oblaci pojačavaju zagrevanje.

Španija vrućine Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

„Naučna zajednica je prošli vek provela, proučavajući klimatske promene i, u ovom trenutku, skoro sve što se dešava je predviđeno. Džon Klauzer i njemu slični ovo ignorišu“, kaže Desler.

Ali Anton Cajlinger, austrijski fizičar koji je prošle godine podelio Nobelovu nagradu sa Klauzerom, rekao je u intervjuu da „veoma poštuje“ Klauzerov stav, iako je upozorio da on nije stručnjak za klimu.

Klauzer je 1972. godine sproveo revolucionarne eksperimente o kvantnom zapletu, procesu u kome su dve ili više čestica spregnute tako da svaka promena u jednoj čestici izaziva istovremenu promenu u drugoj, čak iako je između njih veliko rastojanje.
Ti eksperimenti postavili su put tehnologijama kao što su kvantni računari, koji mogu da reše probleme previše složene za klasične računare.

„Ajnštajn, kada je predložio svoje ideje, smatran je ludim i autsajderom. U nauci se dešavalo da većina pogreši. Nemam pojma da li je to ovde slučaj, ali u nauci se mora debatovati“, rekao je Cajlinger.

Poplave Foto:Yordan Zhekov / AFP / Profimedia

Neki fizičari su dali ključni doprinos razumevanju klimatskih promena. Nobelova nagrada za fiziku 2021. godine dodeljena je naučnicima Sjukuru Manabeu iz Sjedinjenih Država i Klausu Haselmanu iz Nemačke za rad koji je postavio temelje za trenutne klimatske modele.

Profesor emeritus fizike na Univerzitetu Prinston Vilijam Haper, tvrdi da je globalno zagrevanje dobro za čovečanstvo. Za vreme predsednika Donalda Trampa, Haper je bio viši direktor u Savetu za nacionalnu bezbednost, gde je nadgledao kontroverznu inicijativu da se ponovo proceni analiza teza o klimi koju je sprovela federalna vlada.

Pročitajte još...

Klauzer nije svuda dobrodošao. U julu je trebalo da održi seminar o klimatskim modelima Nezavisnoj kancelariji za procenu Međunarodnog monetarnog fonda, ali je tada događaj „po kratkom postupku otkazan“ bez objašnjenja, navodi se u saopštenju „Koalicije za CO2“.

Klauzerova poruka takođe može da dopre do manjeg broja ljudi. Među desetinama ljudi na konferenciji za novinare u Baltimoru, dvoje su bili novinari, a nekoliko prisutnih su bili članovi „Deposit of Faith Coalition“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar