Foto: Shutterstock

Julski toplotni talasi u Evropi i Severnoj Americi bili bi praktično nemogući bez klimatskih promena koje je izazvao čovek, saopštili su naučnici.

Snažni toplotni talasi zahvatili su ovog meseca južnu Evropu, delove SAD, Meksika i Kine, sa temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusa, prenosi Skaj njuz.

Uticaj klimatskih promena vidljiv je u vrelim talasima koji su pogodili planetu ovog meseca, a oni postaju sve češći, zaključuje studija u okviru međunarodne mreže koja ispituje vremenske prilike (World Weather Attribution – WWA).

Foto:Tanjug/Europa Press via AP/Wikipedia/Feng Yu / Alamy / Alamy / Profimedia/NASA / Sciencephoto / Profimedia

Grupa naučnika koja se bavi proučavanjem klimatskih promena zaključila je, upoređujući temperaturne rekorde, da su temperature izmerene ovog meseca najviše u proteklih 120.000 godina, a verovatno i u istoriji civilizacije, navodi AP.

Utvrđeno je i da je sagorevanje uglja, ulja i prirodnog gasa, što uzrokuje porast temperature ,učinilo toplotni talas u Kini 50 puta verovatnijim. Istraživači su otkrili da se ovi jaki toplotni talasi sada mogu očekivati otprilike jednom svakih 15 godina u Severnoj Americi, svakih 10 godina u južnoj Evropi i svakih pet godina u Kini.

Španija vrućina Foto:Tanjug/Europa Press via AP

Naučnici su upozorili da će, ako porast temperature dostigne 2 stepena, ovakvi događaji, poput trenutnog toplotnog talasa postati još češći, i da će se dešavati svake dve do pet godina.

Bez globalnog zagrevanja, ovakve temperature u Evropi i Severnoj Americi bile bi gotovo nemoguće, dok bi se toplotni talas u Kini očekivao samo jednom u 250 godina, navodi Skaj njuz.

Foto: Shutterstock

Evropski toplotni talas je bio 2,5C topliji, severnoamerički toplotni talas 2C topliji, a kineski toplotni talas 1C topliji zbog klimatskih promena.

„Rezultat ove studije nije iznenađujući. Svet ne prestaje da sagoreva fosilna goriva, klima se i dalje zagreva, a toplotni talasi postaju sve ekstremniji. To je tako jednostavno“, rekla je Friderike Oto, jedan od autora izveštaja i klimatolog sa Instituta za klimatske promene i životnu sredinu Grantham na Imperijal koledž u Londonu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona je dodala da je od vitalne važnosti da vlade „zakonski uvedu ukidanje fosilnih goriva na ovogodišnjoj klimatskoj konferenciji COP“.

Dok još neko vreme u potpunosti ne budu poznate posledice uticaja ovogodišnjih toplotnih talasa, poznato je da je oko 61.000 ljudi umrlo od uzroka povezanih sa ekstremnim temperaturama u Evropi prošlog leta, navodi Skaj njuz.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar