Donjeck, slavlje, nezavisnost
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Britanski premijer Boris Džonson osudio je rusko priznanje nezavisnosti dveju proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini, smatrajući da to predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta te zemlje" i odbacivanje mirovnog sporazuma postignutog 2015. u Minsku. Kritike stižu i iz Evropske unije.

„To je očigledno protiv međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine, to je odricanje od sporazuma iz Minska“, rekao je Boris Džonson na konferenciji za novinare i dodao da je to loš znak za smirivanje krize u Ukrajini.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenili su da je rusko priznanje nezavisnosti ukrajinskih regija Lugansk i Donjeck „očigledno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska“.

“EU i njeni pertneri će reagovati jedinstveno, sa čvrstinom i rešenošću, solidarno sa Ukrajinom“, navodi se u poruci koju su dvoje zvaničnika objavili na svojim profilima na Tviteru.

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je nezavisnost dveju proruskih separatističkih teritorija u istočnoj Ukrajini.

Lideri dve otcepljene teritorije u istočnoj Ukrajini pozvali su Putina da prizna njihovu nezavisnost i uspostavi „odbrambenu saradnju“. Taj poziv uputili su Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, lideri takozvane „Narodne republike Donjeck“ (DNR) i „Luganjske Narodne Republike“ (LNR).

BONUS VIDEO: Kriza u Ukrajini – Aleksandar Vasović, dopisnik Rojtersa


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare