Foto: PETER KOHALMI / AFP / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban našao se pred nezgodnom dilemom - da li da podrži bliskog saradnika koji je gologuz iskakao kroz prozor sa tajne seks žurke (većina prisutnih bili su muškarci, a neki od njih bili su i potpuno goli kada je policija upala) ili da pusti niz vodu 30 godina saradnje. Orbanu nije trebalo dugo da odluči: "Ono što je naš predstavnik Jozef Štajer uradio nije u skladu sa vrednostima naše političke familije".

Odmah po izbijanju skandala i Orbanovog komentara da je ponašanje mađarskog evroparlamentarca „neprihvatljivo i neodbranjivo“, 59-godišnji Jozef Štajer je napustio vladajući Fides koji je osnovao zajednosa Orbanom krajem 1980ih kao studentski pokret koji se protivio komunističkoj vlasti u Mađarskoj.

Narednih decenija Fides se transformisao u desničarsku, populističku partiju koja se promoviše kao stranka hrišćanskih vrednosti i konzervativne Evrope i koja je sve češće i više u sukobu sa Briselom. Štajerov seks skandal sada je ugrozio kredibilitet stranke, pa i samog Orbana, uoči izbora 2022.

Kritičari kažu da je Štajerovo učestvovanje u gej žurci dokaz licimerja stranke koja se poslednjih godina žestoko obračunava sa LGBTI populacijom, i pokazatelj da stranka ne veruje, niti poštuje, konzervativnu retoriku koju propoveda.

Pročitajte još:

Afera je pokazala „potpuni moralni bankropt Fidesa“, rekao je lider opozicione stranke Momentum Andras Fekete Gjor.

Ištvan Hegeduš, jedan od prvih članova Fidesa, koji je kasnije napustio stranku, kaže da je mladi Štajer bio „veoma pametan i pripremljen momak. U početku mu je ova vrsta radikalizma, populizma bila strana“, rekao je on.

Štajerov politički put je dobar odraz razvoja Fidesa. U Mađarskoj ga znaju kao osobu koja je napisala kontroverzni ustav iz 2011 na ajpedu, u vozu između Brisela i Strazbura. „Mađarska će štititi instituciju braka kao uniju muškarca i žene i porodicu kao osnovu opstanka nacije“, navedeno je u ustavu.

Njegovo učešće u seks orgijama u Briselu i bežanje kroz prozor pa niz oluk, raznelo je u paramparčad njegov pažljivo kreiran imidž porodičnog čoveka, čija je supruga sudija Ustavnog suda.

U prvim godinama Fidesa spekulisalo se o Štajerovoj seksualnoj orjentaciji ali, kaže Hegeduš, članovima stranke to tada nije bilo važno. „Smatrali smo da je to privatna stvar… mislim da su svi ipak znali, pretpostavljali“, rekao je on.

Tek 2015. godine je bivša članica Fidesa Klara Ungar javno rekla da je Štajer gej pokrenuvši tako debatu o etičnosti prokazivanja homoseksualaca. Javno prozivanje, međutim, nije sprčilo Štajera da podržava tvrd stav stranke o LGBT zajednici i guši prava seksualnih manjina.

Kao i većina kolega iz Fidesa i Štajer je počeo kao mladi liberal, oksfordski student, Sorošev stipendista. Mladi advokat koji je predavao rimsko pravo, brzo se prabacio u politiku, bio je vođa Fidesove poslaničke grupe u parlamentu ali nikada nije bio ministar. Umesto toga, okrenuo se Briselu i od 2004. je poslanik u Evropskom parlamentu.

„Daleko od očiju, daleko od srca“ nije važilo kod Orbana i Štajera. Čak i kada su bili razdvojeni, njih dvojica su često večerali zajedno, a Štajer je imao prste duboko umešane u unutrašnju politiku Mađarske.

Iz sveta i regiona čitajte i:

Ljudi koji su godinama radili sa njim opisuju ga kao vrednog, kompetentnog i lojalnog političara koji je znao kako da igra igru u Briselu gde je izgradio reputaciju žestokog branioca mađarske vlade u borbi protiv EU institucija koje su žestoko kritikovale kršenje demokratije i vladavine prava u zemlji.

Evropski parlamentarci opisuju Štajera kao privatnu i rezervisanu osobu koji se nije previše eksponirao i nikada se nije previše družio sa drugim evroposlanicima. „Na svakom putovanju na kome smo bili, nijedan jedini put nam se nije pridružio na pivu posle sastanka“, rekao je Politiku jedan neimenovani evropski poslanik. „Radio je posao koji niko drugi nije želeo, i radio ga je dobro“, rekao je poslanik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram