Foto: Tanjug/AP /Geert Vanden Wijngaert

Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije. Ipak, to neće ići glatko s obzirom da postoje duboka neslaganja između zemalja članica i njihovih lidera. Glavna karika koja koči dogovor o sankcijama je Mađarska odnosno njen premijer Viktor Orban. Odbijanje Mađarske da pristane na dogovor već mesec dana stvara napetosti unutar EU, a posebno uoči samita u Briselu.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte ”nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema. Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je „spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

”Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu”, rekao je Orban.

”Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja”, poručcio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisjiu navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

Foto: Tanjug/AP /Geert Vanden Wijngaert

Nehamer: Austrija ne može podržati embargo na gas

Zabrinutost oko ruske nafte i gasa izrazila je i Austrija. Njihov kancelar Karl Nehamer je istakao na glavnom odboru parlamenta da Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države. Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je, da, u vezi sa embargom, niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe, treba tematizovati. Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Karl Nehammer Karl Nehamer
Karl Nehamer Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šolc uveren da će doći do konsenzusa o embargu na naftu

Ipak sa druge strane, imamo lidere koji su optimističniji i ubeđeni da će do dogovora ipak doći. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio jeda je uveren da će Evropska unija pre ili kasnije postići konsenzus o embargu na rusku naftu.

„Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da bi moglo da bude konsenzusa i pre ili kasnije će ga biti“, rekao je Šolc dok je dolazio na samit EU u Briselu, a prenosi AP.

Britanska agencija Rojters primećuje da Šolc nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Šolc je ocenio da dosadašnje jedinstvo koje je Evropa pokazala nakon napada Rusije na Ukrajinu šalje dobar znak i istakao da je uveren da će to činiti i u budućnosti.

Olaf Šolc Foto: REUTERS/Johanna Geron

„Očekujem dogovor EU 27 o sankcijama protiv Rusije“

Optimizam Olafa Šolca deli i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. On kaže da je u poslednjih nekoliko sati došlo do napredka i on očekuje da će do konsenzusa i dogovora među EU 27 doći.

”Šesti paket sankcija je na stolu već nekoliko nedelja i važno je da se sada donese odluka. Uveren sam da ćemo moći da zajedno donesemo tu odluku i još jednom pokažemo da smo ujedinjeni na tako važnoj temi”, poručio je MIšel.

On je dolazaći na sastanak Evropskog saveta kome predsedava naveo da nije lako doći do konsenzusa o sankcijama, ali je dodao da su razgovori intenzivirani među zemljama članicama i da napretka ima.

Foto: Tanjug/AP /Olivier Matthys

„Uveren sam da ćemo imati dogovor o sankcijama“

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj takođe ne gubi nadu i optimizam u dogovor država članica EU oko sankcija Rusiji. On je izjavio da je potpuno uveren da će EU doći do dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji.

”Ambasadori su se sastajali i juče i danas. Svi smo gurali da dođe do dogovora danas i vrlo sam uveren da ćemo ga i imati“, poručio je Borelj.

Borelj je dolezaći na samit lidera EU 27 pozvao EU da nastavi da podržava Ukrajinu, uključujući i oružano, kao i da nastavi sa pritiscima na Rusiju preko sankcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Lajen: Ne očekujem dogovor o sankcijama u narednih 48 sati

Na trećoj strani su oni zvačničnici koji bi želeli da do dogovora dođe, ali da se to neće desiti u narednih 48 sati.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da ne očekuje da će u narednih 48 sati biti postignut sporazum o embargu na uzvoz nafte iz Rusije, ali ocenjuje da ”situacija sazreva” i da će do dogovora doći.

”Još samo jedno pitanje je ostalo otvoreno, a to je pitanje sirove nafte koja se uvozi kroz naftovode. O tome se još razgovara. Nema visokih očekivanja da ćemo sve rešiti u narednih 48 sati, već dan nakon toga”, poručila je Lajen.

Ona je dolazeći na dvodnevni samit EU lidera pozvala na nastavak evropskog jedinstva i solidaranost sa Ukrajinom kao „ključnim za uspeh”.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare