Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOLEPA-EFE/YURI KOCHETKOV, Shutterstock

Vreme za dogovor čelnika Evropske unije o embargu na rusku naftu ističe, a Mađarska i dalje odbija da glasa za embargo. Kako je za donošenje odluke neophodna saglasnost svih članica, EU je pripremila novi plan koji će omogućiti uvođenje embarga, uz izuzeće Mađarske.

Prema novom nacrtu plana u koji je Blumberg imao uvid, EU predlaže embargo na naftu, uz ograničenje uvoza iz naftovoda „Družba“. Na ovaj način, Mađarska će biti pošteđena ekonomskog kolapsa zbog zavisnosti od ruskih energenata jer će kroz „Družbu“ i dalje stizati nafta u tu zemlju, samo u smanjenim količinama.

Evropska komisija poslala je juče državama članicama revidirani predlog kojim bi naftovod „Družba“ bio izuzet od potpunog embarga, obzirom da predstavlja glavni izvor energenata za Mađarsku.

Gasovod Foto:EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Kada je reč o drugim članicama, one će postepeno uvoditi embargo na naftu u toku narednih šest meseci i rafinisanih naftnih derivata za osam meseci.

Ovakav scenario dao bi više vremena Mađarskoj da pronađe tehničko rešenje koje zadovoljava njene energetske potrebe, ali i omogućio drugim zemljama koje su tražile izuzeće od embarga da se pripreme.

Prema revidiranom nacrtu, Bugarska bi dobila prelazni period do juna ili decembra 2024. godine, a Komisija predlaže i ograničavanje reeksporta ruske nafte koja se naftovodom isporučuje u druge zemlje članice ili treće zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nacrt zabranjuje pružanje tehničke pomoći, brokerske usluge ili finansiranje ili finansijsku pomoć u roku od šest meseci od njegovog usvajanja. Prethodni predlog je takođe uključivao „bilo koje druge usluge“, što je shvaćeno kao referenca na obezbeđivanje osiguranja za pošiljke.

Predviđeno je da se ambasadori EU sastanu danas, kako bi razgovarali o revidiranom planu. Neke zemlje članice se zalažu za postizanje sporazuma pre nego što se lideri EU sastanu u ponedeljak u Briselu, ali je glavni kamen spoticanja stav Viktora Orbana.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar