Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Lideri zemalja Evropske unije trebalo bi danas da postignu dogovor o novom paketu sankcija koji bi uključio sankcije na rusku naftu kao kaznu za napad na Ukrajinu, ali bi mogao da ostane izuzetak na isporuku sirove nafte putem naftovoda.

Pošto nisu dosad uspeli da dođu do detalja o konačnom dogovoru, oni će pokušati danas da dođu do rešenja, preneo je Rojters.

„Evropski savet se slaže da šesti paket sankcija pokrije sirovu naftu, kao i ostale energente, koje Moskva isporučuje zemljama članicama EU, sa privremenim izuzetkom sirove nafte koja bi se isporučivala putem naftovoda“, navodi se u najnovijem nacrtu zaključka, u čiji je uvid imao Rojters.

Dodaje se da, stoga, Evropski savet apeluje na članove tog tela da finalizuju i usvoje nacrt bez odlaganja, da se obezbedi fer konkurencija i jednaki uslovi na jedinstvenom tržištu EU, kao i solidarnost među državama članicama u slučaju iznenadnih prekida snabdevanja, navodi se u nacrtu.

Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Borelj: EU će postići dogovor o novom paketu sankcija

Članice Evropske unije trebalo bi da postignu dogovor po pitanju sledećeg paketa sankcija usmerenih protiv Rusije, u šta spada i blokada na uvoz ruske nafte, rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Potrebno je da javno odlučimo. Bilo je razgovora u nedelju posle podne i biće ih danas pre podne, kao i tokom celog dana“, kazao je Borelj za francuski javni servis „Frans Info“.

On smatra da će danas posle podne moći da se ponudi sporazum šefovima zemalja članica EU, preneo je Rojters.

Upitan da li planovi o zabrani uvoza ruske nafte mogu da propadnu zbog otpora Mađarske i ostalih istočnoevropskih zemalja, Borelj je rekao da „ne smatra da će biti tako“, kao i da će „na kraju biti dogovora“.

Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Lideri EU danas na sastanku, tema Ukrajina

Lideri zemalja Evropske unije sastaće se danas kako bi dali dalju podršku Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, ali su razgovori u senci neuspeha bloka da se dogovori oko novom paketu sankcija protiv Moskve, naveo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom dva dana, lideri evropskog bloka od 27 nacija će razgovarati kako je najbolje pomoći Ukrajini četiri meseca nakon napada Rusije i kako da se nosi sa posledicama konflikta, a to je, sa visokim cenama energenata, skoro već viđeni nedostatak prehrambenih namirnica i defanzivne namere EU.

Nacrt zaključka sastanka, u čiji je uvid imao Rojters, pokazao je da, iako će EU biti velikodušna sa verbalnom podrškom vladi u Kijevu, biti malo toga doneto po pitanju novih odluka ili bilo kojih glavnih tema.

Najopipljivija će biti politička podrška lidera za paket zajmova EU od devet milijardi evra, sa malom komponentom granta za pokrivanje dela kamata, tako da Ukrajina može da sačuva vladu i isplati plate naredna dva meseca.

Ali i tu će odluka biti doneta tek kasnije, nakon što Evropska komisija da predlog kako da se prikupi novac.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar