Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON

Mađarska će do sredine sledeće nedelje vakcinisati 40 odsto stanovništva i sve više i više otvoriti ekonomiju, izjavio je danas premijer Viktor Orban za državni radio.

PROČITAJTE JOŠ:

Imunizacija će dozvoliti vladi da otvori veliki broj delatnosti u javnom sektoru, što će biti povratak ka normalnom životu, dodao je premijer Mađarske, preneo je Rojters.

Od sledeće nedelje vlasnici vakcinacionih sertifikata će moći da idu u hotele, restorane u zatvorenom, bioskope, teretane, sportske događaje, banje i ostala mesta, dodao je Orban, prenosi Tanjug.

Prethodnih nedejla, Mađarska, zemlja od 10 miliona stanovnika, je imala mnogo obolelih i procenat smrtnosti joj je bio najveći u svetu do četvrtka, preneo je Rojters pozivajući se na sajt „worldometers.info“.

Orban, koji se suočava sa izborima sledeće godine, borio se da balansira između borbe protiv pandemije i sve većeg broja poziva da se otvori ekonomija i da se izbegne da se drugu godinu zaredom uđe u veliku recesiju.

„Sa četiri miliona vakcinisanih, a mislim da ćemo ih imati do srede ili četvrtka, otvorićemo veliki broj delatnosti za one koji imaju vakcinacione kartice“, rekao je Orban.

Broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima je pao, pošto Mađarska prolazi kroz jedan od najbržih vakcinacionih programa, prema podacima Evropske unije.

Sa velikim isporukama kineske i ruske vakcine, kao i prilivom zapadnih vakcina, Mađarska će uskoro moći da vakciniše maloletnike i Mađare koji žive u inostranstvu.

Mađarska je bila kritikovana jer je kupovala vakcine sa istoka pre nego što je dobila odobrenje Evropske unije, ali Orban je rekao da ga brojke opravdavaju.

„Ne zanima me da li je mačka crna ili bela. Samo žeilm da uhvatim miša“, odgovorio je Orban.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare