Valjaonica vakcinacija
Valjaonica vakcinacija Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Španija će ispitati uticaj mešanja različitih vakcina protiv koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za zdravlje "Karlos Treći".

Pročitajte još:

Poput nekoliko drugih evropskih država i Španija je zabranila upotrebu vakcina englesko-švedskog proizvođača AstraZeneka za ljude starije od 60 godina, pošto su regulatorne agencije povezale ovu dozu sa retkim oblikom zgrušavanja krvi u mozgu, uglavnom kod mlađih žena.

„Posle odluka nekoliko evropskih medicinskih vlasti da suspenduju upotrebu vakcine AstraZeneka za mlađe od 60 godina, odlučili smo da pronađemo naučni dokaz za moguće alternative“, rekla je direktor Instituta za zdravlje Rakel Joti.

Zvaničnik Instituta Hesus Frijas Inijesta najavio je da će u ispitivanju učestvovati 600 ljudi iz raznih delova Španije.

Prema njegovim rečima, cilj ispitivanja je da se utvrdi da li u roku od 28 dana druga doza Fajzerove vakcine može biti ubrizgana pacijentima koji su već primili vakcinu AstraZeneka.

Istraživanje u Britaniji prošireno je prošle nedelje na vakcine moderna, dok Francuska i Nemačka razmatraju alternativu za osobe mlađe od 60 godina koje su primule prvu dozu vakcine AstraZeneka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)