Foto:AP Photo/Patrick Semansky

Prema svim anketama, prednost Dža Bajdena nad Donaldom Trampom prešla je u dvocifrenu, a po anketama CNN-a i SSRS-a ide do čak 17 odsto razlike. To otklanja svaku sumnju u favorita američke predsedničke trke, makar zasad.

Više je razloga zašto se Tramp našao u velikoj nevolji nakon prve predsedničke debate i objave da mu je dijagnostikovan koronavirus, ali brojni američki analitičari ističu kako su glavni među njima – ženskog pola. Amerikanke su, izvan svake sumnje, već odabrale svog predsednika i on definitivno nije Tramp.

Pročitajte još:

Prosek poslednjih pet reprezentativnih anketa govori da je Bajden među ženama biračima povećao podršku na više od 25 odsto. Nijedan kandidat nijedne stranke u završnici izbora u SAD nije imao više od 24 odsto podrške među biračima, tako da je Bajden najveći politički ljubimac američkih žena svih vremena, zaključuje CNN.

Bajdenovo veliko pridobijanje žena na stranu demokrata je naročit napredak u odnosu na iskustvo Hilari Klinton pre četiri godine. Klinton je 2016. uživala tek oko 14 odsto simpatija birača istog pola. Uprkos poodmaklim godinama, „Pospani Džo“ očigledno još dobro zna čime da isprovocira pozitivne političke emocije kod Amerikanki, kod kojih Trampove priče o mentalnoj nestabilnosti demokratskog kandidata nisu naišle na plodno tlo.

Više je nego zanimljivo kako Bajdenov izborni štab ne beleži ni približno isti napredak među muškarcima: kao dokazani verbalni mačo zlostavljač, Donald Tramp još uvek kod muških glasača prednjači pred Bajdenom za oko 3 posto. Za razliku od žena koje od njega bezglavo beže, američki mužjaci se još uvek ugledaju na aktuelnog predsednika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Činjenicu da se američke žene u preferencijama masovno pomeraju ulevo, dok muškarci ostaju postojani i politički stabilni, stručnjaci tumače sve većim jazom između rodnih grupa u američkom društvu. Podaci iz anketa ukazuju da se od Trampa naročito demonstrativno distanciraju belkinje. Bajden među belim ženama koje su registrovane glasačice vodi u proseku za oko 13 posto, dok je Tramp u istoj biračkoj kategoriji 2016. godine u proseku beležio oko 5 posto prednosti. Džo Bajden je među belkinjama bolji za čak 18 posto od svoje stranačke koleginice Hilari Klinton.

Najveći Bajdenovi dobici na izbornoj mapi, a u poređenju s Klintonovom, zabeleženi su upravo tamo gde ima puno belih žena: u oblasti Velikih jezera u pograničnom pojasu s Kanadom. I bez tog napretka koji Bajden bilježi među ženama biračima, možda bi takođe pobedio na predsedničkim izborima, ističe se u analizama, ali masovna podrška u ovoj kategoriji dovodi ga u daleko ugodniju izbornu poziciju. Žene u Americi, a naročito one bele boje kože, masovno su odlučile da političko klatno nacije skrenu ulevo.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar