Ilustracija Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ukrajinska vojska pogodila je ruski tegljač "Vasilij Beg" na putu ka Zmijskom ostrvu, tvrdi guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko. Rusija se, za sada, nije oglašavala na ovu temu, ali ukoliko su ukrajinske tvrdnje tačne to bi mogalo biti prvo rusko plovilo koje je pogođeno raketama koje je Ukrajina dobila od zapadnih zemalja.

Tegljač je, prema tvrdnjama ukrajinske strane, prenosio vojnike, oružje i municiju do strateški važnog ostrva koje se nalazi u vodama Odeske oblasti. Nije poznato koliko je ruskih vojnika bilo na brodu i da li ima preživelih.

Ukrajinska strana izvestila je da postoji opasnost da će ruska strana uzvratiti na ovaj napad jer u Crnom Moru Rusija i dalje drži u borbenoj gotovosti 20 nosača krstarećih raketa i tri velika desantna broda.

Na snimku koji su preneli brojni mediji vidi se trenutak kada je tegljač „Vasilij Beg“ pogođen sa dve rakete.

Borbe na Zmijskom ostrvu

Napad na ruski brod dogodio se kod Zmijskog ostrva u Crnom moru, gde je u prvoj fazi rata u Ukrajini vođena jedna od najpoznatijih bitaka. Prvobitno se verovalo da je ruska mornarica ubila sve graničare i vojnike sa pomenutog ostrva, međutim kasnije se ispostavilo da je 13 ukrajinskih državljana koji su bili na ostrvo živo i da su u zarobljeništvu.

Pročitajte još:

U ovoj operaciji ruske vojske učestovala je i krstarica „Moskva“, ponos ruske Crnomorske flote, koja je sredinom aprila potopljena.

„Vasilij Beg“ doživeo sudbinu „Moskve“?

U početku, Rusija nije želela da prizna da je „Moskva“ uopšte pogođena, već je tvrdila da na brodu dogodio požar i eksplozija u skladištu municije.

Takođe, tvrdila je brod nije potopljen već da je odvulen na popravku, međutim 48 sati kasnije iz Kremlja je stiglo priznanje da je jedan od najznačajnijih brodova u ruskoj floti na dnu Crnog mora. Potapanje ovog broda smatra se velikim uspehom Ukrajine, kako na vojnom, tako i na marketinškom planu.

Na zvaničnom tviter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane nije direktno potvrđeno da je tegljač „Vasilij Beg“ potpoljen, ali je objavljena fotografija broda precrtana crvenom bojom uz koju, između ostalog, piše da „‘Moskva‘ neće biti sama“ čime je aludirano da su oba broda na dnu mora koji trenutno većinski kontroliše Rusija.

Sve današnje vesti iz Ukrajine možete pročitati u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Makron, Šolc i Dragi u Kijevu: Podele oko toga kuda ide rat i kako ga okončati

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram