Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko, INTS KALNINS; profimedia.rs

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je skoro svakodnevno na društvenim mrežama izveštavao o invaziji Rusije na njegovu zemlju. Viralne video objave su pokazivale efikasnost zapadnog oružja u rukama ukrajinskih snaga, a Pentagon je redovno održavao brifinge o dešavanjima u ratu. Ali uprkos protoku svih ovih vesti u javnost, američke obaveštajne agencije imaju manje informacija nego što bi želele o operacijama u Ukrajini i imaju daleko bolju sliku o ruskoj vojsci, njenim planiranim operacijama i njenim uspesima i neuspesima, prema tvrdnjama sadašnjih i bivših zvaničnika.

Vlade često kriju informacije od javnosti radi operativne bezbednosti. Ali ove praznine u informacijama unutar američke vlade mogle bi otežati Bajdenovoj administraciji da odluči u koje delove Ukrajine da uputu vojnu pomoć. Američki zvaničnici su rekli da im je ukrajinska vlada dala nekoliko poverljivih brifinga ili detalja o njihovim operativnim planovima, ali ukrajinski zvaničnici su priznali da nisu sve rekli Amerikancima, prenosi Njujork tajms.

Foto:Peter Kovalev / TASS / Profimedia;Nina Liashonok/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia;Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Naravno, američka obaveštajna zajednica prikuplja informacije o skoro svakoj zemlji, uključujući i Ukrajinu. Ali američke špijunske agencije, generalno gledano, usmeravaju svoje napore za prikupljanje podataka na neprijateljske vlade, poput Rusije, a ne na sadašnje prijatelje poput Ukrajine. I dok je Rusija glavni prioritet američkih špijuna već 75 godina, kada su u pitanju Ukrajinci, SAD su radila na izgradnji svoje obaveštajne službe, a ne na špijuniranju njihove vlade. Rezultati su, ističu bivši zvaničnici, neke slepe tačke.

„Koliko zaista znamo o tome kako je u Ukrajini?“, rekla je Bet Saner, bivša visoka obaveštajna službenica. „Možete li da nađete osobu koja će vam sa poverenjem reći koliko je Ukrajina izgubila vojnika, koliko je opreme izgubila?“, navodi ona.

Čak i bez potpune slike ukrajinske vojne strategije i situacije, Bajdenova administracija šalje pomoć u oružju, poput raketnih artiljerijskih sistema, koje je Bajden najavio prošle nedelje. Ukrajina čeka dolazak snažnijih zapadnih sistema naoružanja, jer obe strane u ratu trpe velike gubitke u istočnom regionu Donbasa.

Neke evropske zemlje kažu da će Ukrajini biti teško, ako ne i nemoguće da povrati zemlju koju joj je Rusija uzela, otkako je izvršila invaziju u februaru, ali su američke obaveštajne agencije manje pesimistične, kažu zvaničnici. Ipak, postoje pukotine u odbrani Ukrajine, a pitanja o stanju ukrajinskih vojnih snaga i strategije u Donbsu stvorila su nepotpunu sliku za SAD.

Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Avril D. Haines, direktorka nacionalne obaveštajne službe, svedočila je na saslušanju u Senatu prošlog meseca da je „bilo veoma teško reći“, koliko dodatne pomoći Ukrajina može da primi.

„Mi u stvari imamo više uvida na ruskoj strani nego na ukrajinskoj“, navodi.

Jedno ključno pitanje je na koje mere Zelenski namerava da se pozove u Donbasu. Ukrajina se tamo suočava sa strateškim izborom: povuči svoje snage ili rizikovati da ih Rusija opkoli. Poslednjih dana Ukrajina je dala više infromacija. Zelenski je početkom juna posetio linije fronta i nazvao je borbe u Severodonjecku – gradu koji je ključan za kontrolu Donbasa – „izuzetno teškim“. On je takođe priznao da čak 100 ukrajinskih vojnika umire dnevno i opisao je kako je Rusija zauzela petinu zemlje.

Iskrene javne izjave vlade mogu biti preteča razgovora sa stanovništvom o strateškim izorima koje treba doneti u Donbasu, kažu analitičari.

„Verovatno se vodi debata o tome da li da se povuče odbrana koja bi mogla da bude zarobljena ako ostane tu“, rekao je Stiven Bidl, profesor međunarodnih poslova na Univerzitetu Kolumbija.

Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

Postoji još jedan razlog za nepotpune obaveštajne podatke o Ukrajini. Oblačnost je ograničila upotrebu satelita iznad ove zemlje. SAD obezbeđuju Ukrajini redovne obaveštajne informacije skoro u realnom vremenu o lokaciji ruskih snaga, informacije koje Ukrajinci koriste za planiranje operacija udara i jačanja svoje odbrane.

Međutim, čak i u razgovorima na visokom nivou sa generanom Markom Milijem i američki ministrom odbrane Lojdom Ostinom, ukrajinski zvaničnici dele samo svoje strateške ciljeve, a ne i svoje dalje operativne planove. Ukrajinska tajnovitost primorala je američke vojne i obaveštajne zvaničnike da pokušaju da nauče šta mogu da urade iz drugih zemalja da deluju u korist Ukrajine, prenosi Njujork tajms.

Ukrajina, rekli su zvaničnici želi da predstavi sliku snage kako u javnosti, tako i bliskim saradnicima. Vlada ne želi da deli informacije koje bi mogle da ukažu na slabljenje odlučnosti ili da odaju utisak da možda neće pobediti. U suštini, ukrajinski zvaničnici ne žele da iznose informacije koje bi mogle da ohrabre SAD i druge zapadne partnere da uspore slanje oružja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dr Bidl ističe da postoje dobri razlozi zašto Ukrajina ne govori iskreno o svojim snagama ili vojnoj strategiji.

„Nisam siguran da je u interesu američke ili ukrajinske javnosti da Ukrajinci budu otvoreni u vezi sa svojim gubicima ako rezultat bude jačanje ruskih ratnih napora“, naveo je on.

Slika koju su američki zvaničnici predstavili o teškom ratu, pri čemu nijedna strana ne postiže odlučujući napredak izgleda da je ipak tačna, ističe Bidl. Ipak, javne informacije o ukrajinskim žrtvama, gubicima opreme i moralu su nepotpune.

Ali postoji potencijalni trošak ako obaveštajna zajednica ne može da prestavi potpuniju sliku javnosti ili Kongresu o vojnim izgledima Ukrajine, rekla je Saner. Ako Rusija i dalje napreduje, nerazumevanje stanja ukrajinske vojske moglo bi da pokrene optužbe da obaveštajna zajednica nije uspela kreatorima politike da pruži punu sliku o izgledima Ukrajine u ratu.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News