Foto: Profimedia, EPA-EFE

Grupa Vagnera prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, navodno je rekao osnivač te grupe Jevgenij Prigožin.

„Regrutovanje zarobljenika od strane privatne vojne kompanije Vagner je potpuno prestalo. Sve svoje obaveze prema onima koji sada rade za nas ispunjavamo“, preneo je Rojters njegovu izjavu.

Vagnerova grupa je poslednjih meseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

Nedeljama unazad objavljivani su snimci na kojima se vidi kako Prigožin razgovara sa robijašima obećavajući im da će za šest meseci na frontu dobiti slobodu po povratku u Rusiju. Na jednom od snimaka, zabeleženom na području bivšeg logora Gulag u istočnom Sibiru, Prigožin je ubeđivao robijaše da priključe plaćenicima.

Ako izdrže 6 meseci rata u Ukrajini – biće slobodni

Sumnja se da je na hiljade ruskih zarobljenika već stradalo u borbama jer su korišćeni kao tzv. topovsko meso za usporavanje ukrajinske kontraofanzive.

Čak 40 zatvorenika pogubljeno je zbog dezerterstva ili izdaje od strane pripadnika zloglasne Vagnerove privatne armije plaćenika, tvrdi za Telegram kanal, „Možem Objasnit“, Olga Romanova, šef nevladine organizacije za prava zatvorenika Rusija iza rešetaka.

Pročitajte još:

„Čuli smo da je on (Prigožin prim.aut.) počeo da prihvata i silovatelje“, rekla je Romanova, misleći na nove regrute dovedene iz zatvora širom Rusije.

Romanova kaže da se najnoviji podaci o zatvorenicima, puštenim da se bore u Ukrajini, kreću između 30.000 i 35.000, dok drugi izvor kaže da su među njima i stotine ubica. Poređenja radi, brojke od 30.000 do 35.000 ljudi čine skoro trećinu ukupne vojne snage Velike Britanije.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar